Index Vakbarát Hírportál

Századvég: Jelentősen nőtt Orbán népszerűsége

2015. szeptember 16., szerda 16:58

Nyár eleje óta jelentősen javult Orbán Viktor megítélése a közvéleményben a Századvég legújabb felmérése szerint. Júniusban a megkérdezettek 43, szeptember elején pedig 48 százaléka nyilatkozott pozitívan a kormányfőről. Orbán leginkább a magukat középen állónak vagy jobboldalinak tartók, a Fidesz és a Jobbik szavazói és azok körében javított, kormánypárttól.

Orbán és a Fidesz megítélése a tavalyi önkormányzati választások után sokat romlott, és a negatív folyamat csak 2015 tavaszán fordult meg. Idén februárhoz képest nyolc százalékkal nőtt az Orbánt pozitívan megítélők száma szeptemberre. A kutatóintézet szerint a népszerűségnövekedés a makrogazdasági intézkedéseknek és az új, menekültügyi nemzeti konzultációnak köszönhető.

A népeszerűségi mutató szerint Schiffer András (LMP) kedvelőinek aránya a teljes népességen belül 29 százalék. Vona Gáborról (Jobbik) jelenleg a válaszadók 24 százaléka nyilatkozik kedvezően. Tóbiás József MSZP-elnök 17, Gyurcsány Ferenc (DK) pedig 16 százalékon áll.

Ha választani kellene a megkérdezetteknek a Fidesz és a Jobbik között, a válaszadók 56 százaléka a Fideszt tartja alkalmasabbnak az ország vezetésére, a Jobbikot 16 százalék.

Rovatok