Index Vakbarát Hírportál

Kevés a gáz a magyar tárolókban

2015. szeptember 19., szombat 07:57

Aggasztóan alacsony a magyar földgáztárolók töltöttségi szintje néhány héttel a fűtési szezon megkezdése előtt - derül ki a Népszabadság által közölt adatokból. Ilyenkor a töltöttségi szintnek legalább 40% körül kellene járnia a szakértők szerint, most azonban az állami Magyar Földgáztároló Zrt. számai azt mutatják, hogy 27,8 százalékos a töltöttségi szint, vagyis 1,2 milliárd köbméter eltárolt gázunk van. Tavaly ilyenkor ennek a háromszorosa volt tartalékban.

A készletek lassan nőnek, a töltöttségi mutató naponta 0,3 százalékkal kúszik fel. Magyarország éves gázfogyasztása 8-10 milliárd köbméter között mozog, és mivel főleg fűtésre használjuk, ennek közel háromnegyede télen fogy el. A Népszabadság fel is teszi a költői kérdést: mi értelme volt a központi költségvetésből visszavásárolni a Moltól és az E.ON-tól a tározókat, ha nem töltik fel őket?

A magyar gáztározók kihasználtságára egyébként nagy befolyással vannak a mindenkori orosz–ukrán gáztárgyalások, amelyek mostanában nem éppen zökkenőmentesek. Az utóbbi években az oroszok többször teljesen elzárták a gázcsapot.

Rovatok