Index Vakbarát Hírportál

Sokan nem kérnek a budapesti olimpiából

2015. szeptember 19., szombat 08:53

Alacsonyabb az elvártnál a budapesti olimpia támogatása a közvéleménykutatások szerint — derül ki a Népszabadságból. Az Ipsos felmérése szerint a megkérdezett magyarok 46 százaléka támogatná a pályázatot a 41 százaléknyi ellenzővel szemben.

Az, hogy az igenek csak enyhe többségben vannak, és nagy a megosztottság, nem túl kedvező hír a projekt számára. A korábbi felmérésekkel összevetve folyamatosan csökkenőnek látszik a lelkesedés (februárban még 60 százalékot mértek). A NOB ennél jóval nagyobb támogatást vár el. Thomas Bach, a szervezet elnöke most szerdán, amikor elfogadták a jelentkezéseket, azt mondta, hogy nem a legjobb infrastruktúra lesz a döntő kérdés, hanem az, hogy melyik város akarja a legjobban az olimpiát.

Az Ipsos mostani kutatását az Együtt egyik politikusa rendelte meg. Pataki Márton az eredményekre hivatkozva azt mondta a Népszabadságnak, hogy ilyen közhangulat mellett a kormánynak le kellene állítania az előkészületeket, vagy népszavazást kellene kiírnia.

A magyar fővároson kívül Hamburg, Párizs, Róma és Los Angeles döntött úgy, hogy elindul a versenyben. A NOB a pályázó városokban maga is szokott felméréseket végezni a támogatásról.

Rovatok