Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor egy büdös vasat nem adott arra, hogy segítsünk!

2015. szeptember 21., hétfő 16:19

Orbán Viktor hétfői parlamenti felszólalásában az önfényezés mellett jutott némi dicséret a menekültek ellátásában az állam és az önkormányzatok helyett is dolgozó segélyszervezeteknek. Felszólalásában azonban azt is megjegyezte, hogy "a kormány támogatja a segélyszervezeteket".

Nagyon úgy tűnik azonban, hogy a segélyek begyűjtésében és elosztásában élen járó szervezetek nem kaptak egy fillért sem.

A tranzitzónákban a legtöbb menekültet ellátó Migration Aid azonban az Indexnek azt mondta, hogy ők egyetlen fillért nem kaptak a kormánytól, kizárólag magánadományokból tartották fent működésüket. Ezért arra kérik Orbán Viktort, hogy 

a félreértések elkerülése érdekében legyen szíves a támogatott szervezetek listáját és a támogatási összegeket nyilvánosságra hozni. 

Hasonló, csak még dühösebb cáfolatot közölt a "Segítsünk Együtt a Menekülteknek" csoport egyik aktivistája a Facebookon. Kalmár Szilárd azt írja, hogy 

sem Orbán Viktor, sem más állami szereplő nekünk egy büdös vasat a 71 nap alatt nem adott arra, hogy segítsünk. A 30 ezer adag meleg ételt és az alsó hangon 100 ezer szendvicset és kajacsomagot önkéntes adományokból önkéntes segítők készítették el és juttatták el a menekülteknek. Számunkra az igazán megdöbbentő az volt, hogy az állami segítő és az állammal kapcsolatban lévő szervezeteket éppen a kormányzat gyűlöletpolitikája a passzivitásra ösztönözte még akkor is, amikor több ezer menekült éhezett magyarországi közterületeken. (...) Magyarországon majd két hónap telt el úgy, hogy mindenki háttal állt egy humanitárius katasztrófának, csak mi valódi, alulról szerveződő civilek voltunk, akik tettük, amit embernek ilyen helyzetben tennie kell.

Ízléses sorosgyörgyözéssel válaszolt a Fidesz

A Fidesz-frakció közleményben reagált a nyilatkozatokra, azt írják, hogy az "átláthatatlan", csak 2015 júniusában indult Migration Aid helyett a kormány inkább olyan, "hivatalosan bejegyzett és nagy tapasztalatú"segélyszervezeteket támogat, mint - a tranzitzónákban jelentős késéssel megjelenő - Magyar Vöröskereszt, az Ökumenikus Segélyszervezetet és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. És különben is:

A politikai aktivitású szervezet tüntetések szervezésével kapcsolatos és egyéb kiadásait Soros György nagylelkű támogatása minden bizonnyal nagy részben fedezi.

Rovatok