Index Vakbarát Hírportál

A kormány elveszi a pénzeket a botrányos Roma Önkormányzattól

2015. szeptember 23., szerda 14:16

A kormány elveszi a kiemelt EU-s projekteket a botrányokkal sújtott Országos Roma Önkormányzattól (ORÖ), az összesen 10 milliárdos nagyságrendű programok a Türr István Képző és Kutató Intézethez (TKKI) kerülnek. Ez az állami intézmény idáig szoros együttműködésben dolgozott az ORÖ-vel, ők is benne voltak a pénzügyi problémákkal teli projektekben — így a változás csak részleges, még az alkalmazottak is részben ugyanazok lesznek.

Megrendülhet az ORÖ pénzügyi helyzete egy keddi döntés után. Az Országos Roma Önkormányzat botrányai hónapok óta napirenden vannak a sajtóban és az országos politikában. Az egész a Híd a munka világába programmal kezdődött, az elvileg a hátrányos helyzetű romák munkaerőpiacra való visszasegítéséről szóló program költségvetése hihetetlen elemekkel van tele, miközben valós működésnek kevés nyomát látni. Az EU-s program ügyében a NAV három ügyben is nyomoz, az EU-s projekteket felügyelő Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) pedig pénzügyi szabálytalanságok miatt vizsgálódott.

Ürül a kamra

Az Emmi vizsgálatainak most megszületett az eredménye: mint azt Rétvári Bence kedden az Országgyűlésben nyilvánosságra hozta: a minisztériumi vizsgálat arra jutott, hogy 272 millió forintot költöttek el szabálytalanul a programban, az ORÖ-t ebből 228 millió visszafizetésére kötelezték.

Az államtitkár arról nem beszélt, de a nyilvános számokból kikövetkeztethető, hogy a döntés miatt pénzügyileg nagyon súlyos helyzetbe kerül majd a roma önkormányzat. Az ORÖ normatív támogatása az állami költségvetésből 2016-ban 361 millió forint lesz — ennek tehát közel kétharmadát elveszítheti a szervezet.

Ez így önmagában is megrengetheti az ORÖ-t, de a már hónapok óta fenyegető csődközeli állapot azért állhat be hamarosan, mert egy másik kormánydöntés minden egyéb bevételétől is megfosztja a szervezetet. Mint azt a Romnet megtudta, a szerdai Magyar Közlönyben megjelent az a döntés, hogy — feltehetően a botrányok hatására — a kormány minden szakmai programra vonatkozó pályázati támogatást elvon az ORÖ-től. Ez azt jelenti, hogy az összes kiemelt projektet elveszik tőlük.

Összesen tízmilliárd forint körüli uniós pályázati pénzekről van szó. Az ORÖ felügyelete alól a mostani kormánydöntéssel kikerül

A programok megvalósítása az eredeti tervek szerint konzorciumi formában, az ORÖ jelentős részvételével történt volna. A mostani döntéssel azonban már nem ők lesznek a főmegvalósítók. Hanem a TKKI, a minisztérium háttérintézménye.

Családban marad

Ez pedig azért érdekes, mert miközben az a látszat keletkezhet, hogy a korábbi gyanús költekezések és visszaélések után most teljesen új lapot nyitnak, ez valójában erős folytonosságot jelent. A TKKI ugyanis az elmúlt években az ORÖ-vel szoros szimbiózisban működött együtt a problematikus projektekben.

Erre a roma pénzköltéseket vizsgáló EU-s ombudsmani jelentés készítői is felfigyeltek. A jelentés részletesen foglalkozott azzal a struktúrával, hogy Magyarországon az ORÖ és az állami TKKI évek óta rendszeresen közös partnerségben, szorosan együttműködve költi el az integrációs célú EU-s romapénzeket, egyfajta monopolközeli helyzetet élvezve.

Most a TKKI újabb nagy költségvetésű programokat kap meg. A fentieken kívül hozzájuk kerülnek:

De kinek a kezét engedik el és miért?

A roma integrációban dolgozó szakértők véleménye szerint a TKKI egyelőre nem rendelkezik azzal a kapacitással, szaktudással, amely az ilyen nagy volumenű programok hatékony megvalósításához szükséges lenne.

Tudomásunk szerint erre már egy belső jelentés is felhívta a figyelmet. Beszéltünk olyan TKKI alkalmazottal is, akit az ORÖ-től, az ORÖ kérésére vettek át formálisan hozzájuk. Értesüléseink szerint elég sokan vannak ebben a helyzetben, így a szervezeti váltás ellenére a dolgozók ugyanazok maradhatnak.

Hogy pontosan miért ejthették most kormányzati szinten az ORÖ-t, és miért favorizálják helyette a TKKI-t, csak háttérinformációk léteznek. Úgy tudjuk, hogy a TKKI hónapok óta tart attól, hogy ők is rosszul jönnek ki a botrányokból, szerettek volna megszabadulni a kínossá vált partnertől. Most úgy tűnik, hogy az ORÖ-s balhék miatt a kormány is  felmondja a szövetséget az idáig Fidesz-közeli vezetők által irányított szervezettel.

Főleg, hogy közben az ORÖ-ben is megváltoztak a frontok: Hegedüs István jelenlegi ORÖ-elnök és Farkas Flórián (a szervezet korábbi elnöke, aki most miniszterelnöki megbízottként felügyeli a roma integrációt) között komoly nézeteltérések támadtak, lényegében a szervezet pénzügyi botrányai miatt, melyet egyikük sem szeretne teljesen magára égetni.

Bár elképzeléhető, hogy a roma pénzek mostani átcsatornázása Farkas Flóriánnak is fájhat, a Romnet szerint Farkas hetek óta arról beszél, hogy „mindent el fog követni, hogy a kormány egyetlen fillért se juttasson az általa már nem kontrollálható testülethez.”

Rovatok