Index Vakbarát Hírportál

Már egy nagyon veszélyes Dráva-gázlós horvát akciót is elképzelhetőnek tart a magyar vezetés

2015. szeptember 24., csütörtök 12:43

A menekültkrízis miatt annyira megromlott a magyar-horvát kormányzati viszony, hogy a magyar oldalon arra számítanak, hogy a horvát hatóságok akár a menekültek életének veszélyeztetésével is megpróbálják majd továbbküldeni a zöldhatáron a migránsok csoportjait.

A horvát határszakasz lezárása a hétvégén, vagy a jövő hét elején várható. Az időpont csupán a kerítésépítés tempójától függ - ezt egy kormányzati politikus mondta egy csütörtöki háttérbeszélgetésen.

Amint befejeződik a határzár kialakítása, megszüntetik a jelenleg kialakult korridor rendszert.

A kerítés megépülése után Magyarország beszünteti a horvát hatóságok által a határra szállított menekültek átvételét. A horvát határszakaszon a röszkeihez hasonló beléptető kapukat létesítenek, ahol az érkezők benyújthatják a menedékkérelmeket a magyar menekültügyi hatóságnak.

A politikus elképzelhetőnek tartotta azt is, hogy a horvátok a lezárás után a zöldhatáron, mégpedig a Dráván próbálják majd Magyarországra irányítani a menekülteket.

A politikus a szerint a horvátok egy mesterséges tó duzzasztásával egyes szakaszokon olyan alacsony vízállást igyekeznek majd kialakítani, hogy ott gyalog is át lehessen kelni a magyar oldalra.

A politikus szerint azonban a magyar hatóságok is rendelkeznek gázlótérképpel, ezért a folyó bizonyos szakaszain meg fogják erősíteni a határőrizetet. Ha az erős sodrású folyón a nyilvánvaló veszélyek ellenére tényleg megindulnak az átkelések, a menekülteket „be fogják börtönözni”.

Vízügyi forrásaink szerint a Dráva felső szakaszán Légrád és Barcs között valóban vannak olyan részek, ahol a folyó időleges megfogásával gázlókat lehet kialakítani, mert ott csak 1,5-2 méter az átlagos vízmélység. Forrásunk szerint azonban itt sem nagyon éri meg próbálkozni, mert a partfal magas, van ahol 12-15 méter, és magyar oldalon ott a Duna-Dráva Nemzeti Park is.

A horvátok a Dráva apasztásához a közelben lévő Dubrava-tározót használhatnák, amelyen egy vízmű is van. A kísérletezés várható sikerét viszont csökkenti, hogy az előrejelzések szerint esős időszak következi, ezért a Dráván tartós vízállás növekedés várható.

Rovatok