Index Vakbarát Hírportál

Ötven év múlva mi leszünk Európa utcaseprői és szemetesei

2015. szeptember 25., péntek 06:18

Jézus is kiverte a kufárokat a templomból. ... A menekültek tömegei hazugsággal próbálnak bejönni Európába, eldobálják a papírjaikat, nem bizonyítják, hogy üldözték őket. ... Ezeket a kufárokat nem irgalmasság befogadni, ezeket a kufárokat ostobaság befogadni.

Sok bibliai utalással tűzdelt, de közben egyértelműen a kormány menekültellenes logikáját követő interjút tett közzé a napokban az Esztergom–Budapesti Főegyházmegye által működtetett videoportál.

A Metanoia Stúdió Maróth Miklóst, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanárát szólaltatta meg A keresztény Európa és az iszlám filmben, összességében nagyon pesszimista képet festve a muzulmánok térfoglalásáról és a katolikusok számára lassú eltűnést kínáló európai jövőről.

A pesszimista jövőképet a katolikus egyetem görög filozófiatörténet professzora szűkebb szakterületéről vett példa alapján festette fel. Arisztotelész ugyanis azt tapasztalta és a Politika című művében meg is örökítette, hogy a nagyszámú betelepülővel rendelkező ókori görög államokban előbb-utóbb kenyértörésre került a sor, és ahol a betelepülők voltak többségben, ott ők üldözték el az őslakosokat, ahol fordítva, ott az őslakosok maradhattak.

Valószínűleg ez a forgatókönyv vár Európára is, ez két alternatíva áll előtte

– mondta Maróth a menekülttábori lázongásokat mutató képsorokkal illusztrált interjúban.

Az egyetemi tanár szerint 50 év múlva mi leszünk az utcaseprők és a szemetesek. Nyugat-Európában a muzulmán hátterűek száma addigra magasabb lesz a keresztényekénél, de a folyamat a menekültek beáramlásával spontán fel is gyorsulhat, mivel a most érkező menekültek még csak az előőrsöt jelentik, a családtagok csak később érkeznek.

A muzulmánok nem képesek a római kultúrára alapuló európai szokásokat kötelezettségeket átvenni, hiszen azokat a kereszténység örökítette át. Ebben az esetben Európa megszűnik Európa lenni, és lehet hogy egy új Európa fogalom fog születni, mint ahogy a Római Birodalom bukása után is történt.

Maróth szerint azonban nem lehet, hogy valaki bejön Európába:

itt azonnal elkezd diktálni, hogy az irgalmas szamaritánusok hogyan és miképp segíthetnek neki. Ha Európában vannak, akkor tisztelniük kell az európai szokásokat, vagy haza kell menniük.

Világosan kell látni, ki az aki menekült, ki az aki gyámolításra szorul, és ki az, aki egyszerűen csak kalandor. Magyarországnak is meg kellene válogatni, hogy háború sújtotta övezeten kívülről érkezőket, akiknek semmi okuk a menekülésre, azokat miért fogadjon be - tette hozzá a professzor.

Az érsekség stúdiójának saját Youtube-csatornája van. Az interjú a Metanoia legnépszerűbb filmje lett: az utóbbi időben publikált videóik nézettsége többnyire a 100-at sem érték el, a muzulmán bevándorlókról szólót azonban csütörtökre már 67 ezren látták.

A szerkesztők az Index kérdésére leszögezték, hogy a Maróth-interjú egy sorozat első darabja, de semmiféleképpen nem képezi a Katolikus Egyház véleményét.

A videóból ugyan nem olvasható ki, de Téglásy Ferenc, Metanoia felelős szerkesztő azt írta, minden megszólaló csak a magánvéleményét fejtette ki, semmilyen értelemben nincsenek felhatalmazva arra, hogy a Katolikus Egyház, vagy a keresztények elfogadott álláspontját képviseljék.

Tény, hogy a sorozat időközben publikált 2. része, amelyben Maróth Miklós pázmányos tanártársa beszél, egészen más hangnemet ütött meg. Görföl Tibor arra a kérdésre, hogy romba döntheti-e a terjedő iszlám az európaiak életét, arra emlékeztetett, hogy Dél-Amerikában sem köszönték meg a kereszténység erőszakos terjesztését, de a ma alapvető európai értékként kezelt demokráciának is a kereszténységgel szemben kellett kivívnia a maga helyét. A kevésbé harcias új videót jóval kevesebben nézték meg, mint az a korábbit.

Rovatok