Index Vakbarát Hírportál

Rejtélyesen eltűnt ezer keresztény család Magyarországról

2015. szeptember 25., péntek 16:29

Balog Zoltán emberminiszter korábban Párizsban − jelezve, hogy Magyarország befogadja a valóban menekülőket − azt állította, hogy: 

Magyarország 2013–2014-ben ezer keleti keresztény családot befogadott Irakból és Egyiptomból a nyilvánosság kizárásával, biztonságos módon és a magyar állampolgárság megadásával, azzal a lehetőséggel, hogy bármikor visszatérhetnek az eredeti lakhelyükre

Az állításával azonban annyi a gond, hogy nagyon úgy néz ki, egyáltalán nem igaz. Legalábbis ha hiszünk Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek. A 444.hu állította szépen egymás mellé a két kormánypárti politikus állításait.

Semjén Zsolt Szabó Tímea  kérdéseire , válaszolt, ebből kiderült, hogy 2008 január elseje és 2015 júniusa között 263 ember jutott köztársasági elnöki segítséggel magyar állampolgársághoz. Ez 2013-ban 55 főt, 2014-ben 182 főt jelentett. Semjén azt mondta, az említett hét éves időszakban 198 egyiptomi kapott így állampolgárságot, iraki egyáltalán nem. Ráadásul itt 198 főről beszélünk, és nem családról.

198 fő ≠ 1000 család

Az állampolgárság megszerzése bonyolult, hosszú folyamat, ha menekültekről beszélünk, akkor szinte biztos, hogy ezek között a köztársasági elnöki segítséggel állampolgársághoz jutott emberek között kell keresnünk. Semjén mondott adatokat a normális úton honosított emberekről is: 2010 és 2015 között 573 fő.

A 444.hu lekérdezte a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalt is, ahonnan azt a választ kapták, hogy 2013 óta 260 egyiptomi és 12 iraki kapott magyar állampolgárságot.

Semjén Balog állításának igazságtartalmát firtató kérdésre hosszan válaszolt, beszélt még azokról is, akik az egyszerűsített honosítási eljáráson estek át, ezek azok igazolni tudják magyar származásukat, illetve olyanokat is, akiknek csak tartózkodási engedélyt kaptak Magyarországon. Ezek az adatok is főben és párszázas létszámban érkeztek Semjéntől, ráadásul nem is relevánsak abból a szempontból, hogy Balog azt mondta, állampolgárságot kapott az az ezer család.

Bár Semjén még megpróbált javítani a helyzeten azzal, „akik megkapták például a nemzeti letelepedési engedélyt stb ., azok mintegy „úton vannak” a magyar állampolgárság megszerzése felé", de az az ezer család csak nem jön ki sehogy sem.

Rovatok