Index Vakbarát Hírportál

Az Európa Tanács aggályosnak érzi a menekültkérdés magyar kezelését

2015. szeptember 28., hétfő 18:03

Trócsányi László igazságügyi miniszter az Európa Tanács norvég főtitkárával, Thorbjorn Jaglanddal tárgyalt hétfőn Strasbourgban. Jagland korábban levélben fordult Orbán Viktorhoz, hogy megvizsgálhassák a menekülthelyzettel kapcsolatban szeptember 15-én hatályba lépett magyar törvények tartalmát, illetve azok gyakorlati alkalmazását – írja az MTI.

A tárgyalás során Trócsányi ismertette a főtitkárral, hogyan működnek a tranzitzónák, hogy zajlik a tolmácsolás, illetve milyen jogi és egészségügyi segítséget kapnak a menedékkérők. Arról is beszélt, hogy Magyarország számára kiemelt fontosságú a schengeni szabályok betartása, és hogy szerinte kizárólag európai szolidaritással lehet jó megoldást találni.

Senki nem szereti a kerítést. Ez természetes. De valahogy fenn kellett tartani a közrendet

– mondta a magyar miniszter.

Jagland a tárgyaláson elmondta, hogy az Európa Tanácsban nagy aggodalmat váltott ki, ami a magyar-szerb határon történt, ezért fordultak Orbánhoz. A főtitkár Trócsányinak kifejtette, hogy három főbb aggályuk van:

  1. Az egyik, hogy pontosan mi és hogyan történik a tranzitzónákban, ahol az Emberi Jogok Európai Egyezménye ugyanúgy érvényes. Jagland szerint Európa minden négyzetcentiméterét és minden itt tartózkodót védi az egyezmény.
  2. Az Európa Tanács az illegális határátlépőkkel szemben alkalmazott intézkedéseket is aggályosnak találja, mivel konténerbíráskodásról és gyorsított tárgyalásokról értesültek. A főtitkár elismerte: minden államnak jogában áll megvédeni a határait, és senkinek sincs joga a határokat törvénytelenül átlépni, ám az emberi jogi egyezmény a határsértőknek is biztosítja a tisztességes eljáráshoz való jogot.
  3. Jagland a rendőrség és a katonaság kényszerintézkedéseit is aggályosnak érzi, de ezekről az Emberi Jogok Európai Bírósága kiterjedt esetjoggal rendelkezik.

A megbeszélés után újságírók kérdezték a főtitkárt, elégedett volt-e a Trócsányi által elmondottakkal, amire azt válaszolta, hogy ez nehéz kérdés, és a szeptember közepén életbe lépett törvényeket alaposabban meg kell vizsgálni.

Rovatok