Index Vakbarát Hírportál

Medián: A Fideszt felhozta, a Jobbikot lehúzta a menekültválság

2015. szeptember 30., szerda 20:41

A Fidesznek kedveztek a legjobban az elmúlt hónapok menekültügyi fejleményei a Medián legfrissebb mérése szerint. A kormánypárt népszerűsége négy hónap alatt 28-ról 32 százalékra nőtt, míg a pártot határozottan elutasítók aránya 45-ről 40 százalékra csökkent.

A Medián szerint a menekültellenes retorikával a kormányoldal főleg a Jobbiktól halászhatott el támogatókat. A Jobbik népszerűsége ugyanis a májusban mért rekordmagasságról (16 százalékról) 13 százalékra esett vissza, de még így is második.

A Jobbik megelőzi még mindig az MSZP-t, amelynek támogatottsága a májusi megingás után most ismét 11 százalékra emelkedett. A többi ellenzéki párt viszont még inkább háttérbe szorult, a támogatottságuk valamelyest csökkent. 

A pártpreferenciával nem rendelkezők aránya viszont alig változott májushoz képest, jelenleg 34 százalékon áll.

Míg az elmúlt hónapokban főleg a kormány menekültügyi intézkedései uralták a híreket, május óta 33-ról 38 százalékra nőtt azok aránya, akik úgy érzik, a kormány jól végzi a munkáját. Ezzel összhangban azok aránya is emelkedett (31-ről 35 százalékra), akik szerint ma Magyarországon jó irányba mennek a dolgok.

A politikusok népszerűségi rangsora is lényegében a fideszesek javára rendeződött át: a legtöbb kormánypárti politikus kedveltsége javult májushoz képest (Orbán Viktor miniszterelnököt újfent Áder János köztársasági elnök előzi meg). Orbán Viktor népszerűsége négy hónapa alatt 6 százalékpontot javult. lista első felében csupán Vona Gábor és Karácsony Gergely képviseli az ellenzéki oldalt. 

  1. Áder János - 53
  2. Orbán Viktor - 44
  3. Varga Mihály - 42
  4. Pokorni Zoltán - 39
  5. Tarlós István - 38
  6. Rogán Antal - 37
  7. Navracsics Tibor - 37
  8. Vona Gábor (Jobbik) - 36
  9. Karácsony Gergely (PM) - 36
  10. Kósa Lajos - 35

Ugyanakkor az elmúlt időszak legnagyobb visszaesését is épp egy fideszes könyvelhette el. A felmérés kezdete előtt néhány nappal lemondott Hende Csaba kedveltsége a májusban mért 27-ről 19 százalékra zuhant. 

A Medián a felmérést szeptember 111-15 között készítette 1200 ember személyes megkérdezésével.

Rovatok