Index Vakbarát Hírportál

Zsukov marsall nem maradhat? Akkor legyen Zsukov professzor!

2015. október 3., szombat 16:01

A professzor a Nemzetközi Űrtörvénykezési Hivatal elnöke volt, 1924-ben született, tavaly halt meg. Ugyanúgy Zsukov, mint a marsall, csak nem akkora nagy kommunista. Így talán a szegedi jobbos képviselők is belemennek, hogy a Zsukov tér Zsukov tér maradjon, pardon, legyen.

2013 januárjától nem viselheti köztér olyan személy nevét, aki önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett. Számos, kommunistákról elnevezett utcanév esett a parlamenti döntés áldozatául, de a lakók sok helyen próbálják valahogy megtartani a régi, jól bejáratott elnevezést. Nem is annyira ideológiai okokból, hanem a megszokotthoz való ragaszkodás miatt, na meg azért is, mert a címváltozás mindenféle kellemetlenséggel jár, például át kell azt írni a hivatalos iratokban.

A legtrükkösebb ellenállók minden bizonnyal a szegedi Zsukov tér lakói.

A Délmagyar szerint ötödször futnak neki a szegedi közgyűlés jobboldali képviselői, hogy a tápai Zsukov tér nevét lecseréljék. A KDNP-s Póda Jenő egy júniusi fórumon tizenkét Zsukov téri lakót próbált meggyőzni a cseréről: elmondta, hogy ő matematikus, nem akar történészi vitát, de azért tartja méltatlannak Zsukovot arra, hogy tér viselje a nevét, mert kétszer is meghatározó szerepet vállalt a magyar történelemben.

A lakók egyöntetűen ellenálltak, volt, aki azzal érvelt, hogy az MTA állásfoglalásában nem szerepelt Zsukov neve a megváltoztatandó elnevezések listáján, miközben elismerték, simán lehet, hogy ennek ellenére lenyomják erőből a torkukon a tér átnevezését. Végül Pávlicz Gábor, a Szedeák korábbi kosarazója állt elő egy mentőötlettel: legyen a tér Zsukov marsall helyett Zsukov professzorról elnevezve. Ha az űrhivatalnak megfelelt, a lakosoknak is jó lesz:

Az internetet böngészve találtam egy Gennagyij Zsukovot. A professzor a Nemzetközi Űrtörvénykezési Hivatal elnöke volt, 1924-ben született, tavaly halt meg. Ha az ő nevét venné fel a tér, akkor csak a névmagyarázó kistáblát kellene lecserélni

A névcserét forszírozó KDNP-s Póda Jenő pedig csodák csodájára pozitívan reagált:

Erre nem gondoltam. Szellemes, ügyes. Kihúzná a dolog méregfogát. Ha nincs kivetnivaló az életrajzában, én elfogadhatónak tartom.

Rovatok