Index Vakbarát Hírportál

A CÖF minden uniós országban népszavaztatna

2015. október 6., kedd 11:28

Sajtótájékoztatót tartott a CÖF (Civil Összefogás Fórum), amin elmondták, a maguk részéről mit tesznek a menekültkérdés megoldásáért. Ifj. Lomnici Zoltán, Csizmadia László és Fricz Tamás sajtótájékoztatójából a következő derült ki.

A CÖF szerint egyértelmű, hogy az Európai Unió polgárainak döntő többsége meg akarja állítani a migrációt, és nem ért egyet az unió vezetésének álláspontjával. Ahogy Fricz fogalmazott, kétféle álláspont van az unióban. Az egyik szerint − baloldali, liberális álláspont, ahová az unió vezető krémje is tartozik − nagy lehetőség a migráció, alkalmas a demográfiai problémák megoldására, vérfrissítés, képzett munkaerők stb. A másik álláspont szerint azonban ez a migráns tömeg veszélyt jelent Európa kultúrájára, hosszabb távon Európa létére.

Ennek megfelelően − mivel szerintük Európa polgárainak többsége az utóbbi állásponton van − levélben fordulnak az összes Uniós ország miniszterelnökéhez, amiben azt kérik tőlük, hogy mivel gyakorlatilag vészhelyzet van, így tegyék lehetővé a saját országukban a polgárok véleménynyilvánítását. Akár népszavazás formájában, akár csak egy nemzeti konzultáció formájában, de kérjék ki az állampolgárok véleményét. Ahogy azt a magyar kormány tette például a nemzeti konzultációval.

Csizmadia hozzátette, hogy ilyen mennyiségű szír, afgán ember bevándorlása miatt akár kisebbfajta autonómiák is létrejöhetnek bizonyos országokban, hiszen az iszlámra eleve nem az integráció, sokkal inkább a hittérítés jellemző. Így fennáll az iszlamizálódás veszélye.

Fricz szerint az Unióban a közvetlen véleménynyilvánítást jogszabályokkal nehezítették meg, de ilyen vészhelyzetben meg kell könnyíteni. Mellesleg összefoglalta: az "invázió" megtervezett, a felelős a nemzetközi háttérhatalom, a legnagyobb felelős pedig az Egyesült Államok, amely nem nézhette Európa megerősödését, és összefogását a szintén megerősödött Ázsiával, így háborúkat indított el az ismert térség országaiban. Két okból: a másik főkolompos Izrael riválisainak gyengítése miatt, illetve, hogy a megindult embertömeg Európát gyengítse, olyannyira, hogy az aztán azonnal aláírja kereskedelmi és beruházási megállapodást az Egyesült Államokkal.

Ifj. Lomnici Zoltán elmondta, megvizsgált olyan petíciókat, amelyeket befogadott az EU parlamentje. Ennek megfelelően készítették el saját petíciójukat, amelyet eljuttatnak az Európai Parlament elnökéhez, amiben az EU tervezett kvótarendszere ellen érvelnek. Mégpedig azzal, hogy az a migránsok erőszakos röghöz kötéséről szólna, ami nemcsak az uniós alapelvvel, a szabad mozgással megy szembe, hanem nemzetközi jogot is sért.

Valamint részt vesznek majd az Európai Bizottság által meghirdetett nyilvános konzultáción, ahol a migránsválság a téma.

A kérdésre, hogy akkor a Nagy Uniós Békemenetről lemondtak-e Csizmadia azt mondta, mindent megtesznek, hogy az EU vezetése komolyan vegye az üzenetüket, ha kell szerveznek ilyet, de most nem feltétlenül az a cél, hogy végigmeneteljenek Európán, hiszen elég sokan teszik ezt most.

Az Index menekülttérképe itt elérhető.

Rovatok