Index Vakbarát Hírportál

Fukuyamát sokkolta Orbán

2015. október 9., péntek 12:42

Izgalmas, másfél éven átívelő konferenciasorozat kezdődött el a CEU-n, melynek egyes állomásain a demokrácia jelenlegi állapotáról vitatkoznak a világ vezető társadalomtudósai. És ez most nem egy brosúraszöveg, mert az első konferenciát pénteken az amerikai Francis Fukuyama nyitotta meg, aki a Történelem vége című esszéjével igazi tudományos botrányhősként debütált, de a kilencvenes évek óta a konszolidáltabb politikatudományba betagozódva folyamatosan publikálja vaskos köteteit, melyekben újabb meg újabb szempontok szerint térképezi fel a politikai rendszerek működését. És bár a listáknak, meg rangsoroknak nem tanúsítok túl nagy jelentőséget, tény, hogy Fukuyamát mindenhol a legbefolyásosabb koponyák között tartják számon.

John Shattuck rektorhoz hasonlóan Fukuyama is igen szimbolikusnak tartotta azt, hogy a demokrácia válságjelenségeinek pont Budapesten próbálnak utánajárni, méghozzá – ahogy azt már nyilván kitalálták – Orbán Viktor illiberális kihívása miatt. Az amerikai professzort elmondása szerint óriási csalódással tölti el a kormány 2010 óta tartó tevékenysége, mivel amikor 1989-ben James Baker amerikai külügyminiszter stábjában először járt Budapesten, akkor Magyarország még élen járt a liberális/demokratikus átmenetben. A tusványosi beszéd meg egyenesen sokkolta, nem értette,

Hogyan állhat ki egy uniós tagállam vezetője az uniós alapértékek ellen?

Azonban nemcsak Magyarországon inog a liberális demokrácia, amire a kilencvenes években még olyan optimistán tekintettek, hanem Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban is sokan úgy gondolják, hogy komoly válságot él át az egész politikai rendszer. Fukuyama csak érintett néhányat a felmerülő problémák közül, melyeket a kétnapos konferencia mélyebben is elemez:

Fukuyama szerint Európa és az Egyesült Államok válsága két különböző alapra vezethető vissza.

Az USA elvileg többségi döntéseken alapuló rendszerében olyan erősen érvényesülnek a vétópontok, hogy az megbénítja a döntéshozatalt. A professzor kimutatta, hogy a republikánusok jobbszárnya (mely még Donald Trump népszerűségi mutatói alapján is az összes választó 8-10 százalékát teheti ki) képes olyan fontos kérdések rendezését blokkolni, mint a fegyvertartás korlátozása, a bevándorlók jogi státuszának rendezése vagy akár a költségvetés. Ráadásul az Egyesült Államok alkotmányos berendezése szabálygyűjteményből szent ikonná vált, ezért fel sem merülhet az, hogy a problémákra a több mint 200 éves intézményrendszer átalakításával válaszoljanak.

Sok európai államban viszont pont ennek a fordítottjával lehet találkozni: eltűnnek a fékek és egyensúlyok, uniós szinten pedig az a baj, hogy az uniós szerződésekkel

rossz helyekre osztották a hatalmat

És miközben az Európai Központi Bank erős jogosítványokkal rendelkezik, addig az Európai Parlamentnek alig van hatalma – és ezt a választók is tudják, ezért is szavaznak be könnyű szívvel annyi szélsőségest.

Fukuyama azonban arra is figyelmeztetett, ne vegyük készpénznek, hogy a liberális demokrácia mint rendszer globális válságba került. Ennek alátámasztására említett pár érvet (a demokráciában rejlő fejlődési potenciállal egy külön CEU-konferencia foglalkozik majd):

Rovatok