Index Vakbarát Hírportál

A Fidesz szerint siker a letelepedési kötvény

2015. október 14., szerda 14:24

Kovács Bélával vágtak vissza a Fidesznél a letelepedési kötvényt sokakkal együtt vitató Jobbiknak. A kormánypárt szerint sikeres volt a tavaly 250, idén 300 ezer eurós névértéken adott államkötvények programja. 

Az a Jobbik kritizál, amely máig nem árulta el, hogy "mennyiért adott az oroszoknak európai parlamenti mandátumot, mekkora támogatást kapott pártkasszája azért, hogy Kovács Béla személyében egy idegen nagyhatalom ügynököt küldhetett az Európai Parlamentbe" – idézte a Fideszt az MTI. (Az Európai Parlament szerda este szavaz Kovács Béla mentelmi jogának felfüggesztéséről.)

A Rogán Antal ötlete alapján megvalósult kötvényprogram a Fidesz szerint eddig 660 millió euró (205 milliárd forint) bevételhez juttatta a költségvetést és nagyon előnyös, mert öt évig kamatot sem kell fizetni a kötvények után.

Ez azonban nem egészen így van: az államkötvényeket az Államadósság Kezelő Központ által kiválasztott offshore cégek veszik meg, névértéken a 250 ezer, idén már 300 ezer euróért. A cégek ezért valójában csupán 221 az emelés után 266 ezer eurót fizettek. Öt év után az állam azonban a 250 illetve 300 ezer eurós értéket fizeti vissza, így a kamat a piacinál nem kedvezményesebb.

A 660 millió euróból kiindulva 2500-3000 személy – és családja – kapott eddig letelepedési engedélyt Oroszországból, Kínából, és az arab világból.

A cégek kötvényenként 29-35 ezer eurót kerestek – hiszen, a vásárlók a névértéket fizetik ki a cégeknek, amiért nem az államkötvényt, csupán az offshore cégek által kiadott kötvényt kapják meg, az állam által nyújtott garanciákkal – ehhez jött hozzá a közreműködés díja, ami a kínai és vietnami állampolgárok kötvényeladására feljogosított Hungary State Special Debt Fund (HSSDF) esetében 40 ezer euró volt.

Ennek alapján a kijelölt cégek 2700 ügyféllel számolva körülbelül 190 millió eurót kaszáltak. Eközben az állam által lényegében öt évre 12 százalékos kamattal felvett 660 millió eurós hitelhez jutott.

Rovatok