Index Vakbarát Hírportál

Egy hónap alatt kell nyakára hágni félmilliárdnak

2015. október 15., csütörtök 16:15

Pénzszórás, pazarlás, pofátlanság

– többnyire ezek jutottak eszébe a szociális célú nonprofit szervezet képviselőinek, amikor a napokban meglátták a kormányzat új EU-s pályázati tervezetét, amellyel 500 millió forintot vernének dobra szokatlanul rövid idő alatt.

Az összes pénzt olyan workshopokra és tréningekre lehet költeni, ahol a magyarországi szociális szövetkezetek elé tornyosuló problémákat ugyan nem fogják megoldani, de legalább a résztvevők jól átbeszélhetik az ügyeket, és rendes cateringet is kapnak hozzá.

A Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) tender október 12-i kiírása alapján ugyanis minden egyes résztvevőre 150-200 ezer forintot költhet a 8-10 nyertes pályázó. A legfontosabb a gyorsaság: minden programot és előadást le kell zavarni december 15-ig, jóllehet normál ügymenetben ilyen gyorsan még az előkészítés sem szokott befejeződni.

A civilek szerint mostanában a „szociális szövetkezet vált a kormányzat kedvenc varázsszavává", és ezt nem befolyásolta az sem, hogy éppen ezen a területen derült ki néhány durva visszaélés a támogatások körül. Egyik érintett szerint most

ilyen bukta nem várható, mert amit itt vállalni kell, azt a hülye is meg tudja csinálni, hiszen magyarra lefordítva a feladat csak annyi, hogy 8 alkalommal, összesen 300 embernek kell workshopot, találkozókat, előadásokat és nagy zabálást rendezni. Erre osztanak ki pályázónként 35-80 millió forintot.

Egy másik civil szervezeti dolgozó szerint az egész pályázat úgy néz ki, mintha találtak volna félmilliárdot és rövid a határidővel el akarnák tapsolni, mert a 2007-2013 uniós ciklus pénzeivel december 31-ig el kell számolni. Ezért van, hogy a nyertes pályázóknak december 15-ig be kell fejezniük a projektet (fizikai befejezés), 2015. december 31-ig minden kifizetésnek meg kell történnie (pénzügyi befejezés), a 2016. január 15-ig a záró kifizetési kérelmet is be kell nyújtani.

Az Index megkérdezte az Emmi európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkárságát, hogy miért az utolsó utáni pillanatban hirdették meg a pályázatot.

A kérdésre nem kaptunk választ, de megtudtuk, hogy a TÁMOP korábbi pályázatain 358 szociális szövetkezet jutott 10,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatáshoz a szervezeti működés korszerűsítése, képzések megszervezése és piacra jutás elősegítése, valamint a közösségek helyi szintű fejlesztése címén. A most megjelenő felhívás a szociális szövetkezetként, non-profit szociális szövetkezetként és agrárgazdasági szövetkezetként bejegyzett több ezer gazdasági társaság működésének fenntarthatóvá tételét és hatékony működését elősegítő, helyi szinten, valamint azon túl mutató hálózatosodását támogatja.

Arra a kérdésre, hogy ilyen komoly összegek esetében miért csak egy hetet adtak a jelentkezésre, a minisztérium azt írta, nem egy hét volt, mert „a társadalmi egyeztetésre való bocsátás már szeptember 18-án megtörtént, tehát az e célú pályázatban részvételi szándékot mutató szövetkezetek számára közel egy hónap állt rendelkezésükre megkezdeni a felkészülést”.

A civilek viszont azon háborognak, hogy ők a most hirtelen kiszórásra kínált összeg töredékéért hosszú távú szociális projekteket vittek végig, olyanokat ahol 100-200 munkanélkülinek segítettek új szakmát szerezni, elhelyezkedni, problémáit rendezni.

Rovatok