Index Vakbarát Hírportál

Orbán: Péntek reggelre eldől, lesz-e magyar-horvát határzár

2015. október 15., csütörtök 16:30 | aznap frissítve

Magyarország teljesen felkészült arra, hogy a schengeni megállapodásnak megfelelően csak ellenőrzötten, szigorú előírások szerint lehessen belépni az országba a magyar-horvát határszakaszon – mondta az MTI tudósítása szerint Orbán Viktor miniszterelnök újságíróknak, az Európai Tanács csütörtöki brüsszeli ülésére érkezve. 

Az uniós csúcs beharangozóját itt olvashatja, mint megírtuk, annak egyik kiemelt témája valóban az európai uniós határok védelme.

Az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozója előtt a kormányfő arról beszélt, Magyarország, ha kell, egy órán belül le tudja zárni a határt. Azonban ez csak „a második legjobb megoldás", a legelőnyösebb a görög határ lezárása lenne, ezt szeretnénk most elérni.

Orbán azt mondta,

péntek reggel lehet véglegeset mondani a magyar-horvát határszakasz esetleges lezárásáról,

most még meg kell várni a V4-es országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) és az Európai Tanács egyeztetését.

Lázár János egyébként szokásos csütörtökönkénti budapesti sajtótájékoztatóján, a Kormányinfón arról beszélt, hogy a határzár elkészült, a kormány képes a rendőrség és a honvédség segítségével a horvát határ lezárására. Arra a kérdésre, hogy élesítik-e a határzárt, illetve hogy ez mikor történik meg, Lázár azt mondta: ez Orbán Viktor miniszterelnök mai tárgyalásain múlik.

Horvátországban november 8-án lesz választás, de a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint nem lehet megígérni, hogy az előtt nem zárják le a határt.

Rovatok