Index Vakbarát Hírportál

Rogán Antal a tizedik

2015. október 19., hétfő 07:32

Rogán Antal miniszeri esküjével kezdődik a parlament hétfő ülése, a Miniszterelnöki Kabinetiroda a kormány tizedik tárcája. A héten sűrű a program: módosítani kell a költségvetést a menekülthelyzet miatt, 60 milliárdot különítenek el, és döntenek egy rendkívüli földügyi vitanapról is. Orbán Viktor is várhatóan válaszol az ellenzéki kérdésekre az azonnali kérdések órájában.

A parlament ma kezdődő kéthetes ülésén teszi le a miniszteri esküjét a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetésére kinevezett Rogán Antal. Az Országgyűlés a múlt héten „az általános politikai koordinációért felelős tárcaként” hozta létre a Miniszterelnöki Kabinetirodát, amely a harmadik Orbán-kormány tizedik tárcája. Rogán pedig így a kormány tizedik minisztere lesz. 

Természetesen most sem maradnak el az interpellációk és azonnali kérdések, amelyek különösen érdekesek lehetnek, hiszen a szabályok szerint Orbán Viktor miniszterelnöknek meg kell jelennie a teremben. A következő titokzatos kérdések biztosan várják a miniszterelnököt:

Az azonnali kérdések és kérdések után  a képviselők olyan módosítókat és bizottsági jelentéseket tárgyalnak, amelyekről kedden döntenek.

Kedden szavazhatnak például az idei költségvetés módosításáról. A menekülthelyzet miatt 60 milliárd forinttal emelik a rendkívüli kormányzati intézkedések keretét. A változtatás tartalmazza továbbá a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), vagyis a közmédia 47,2 milliárd forintos hitelének átvállalását is.

A parlament módosíthatja az egészségügyi törvényt is, így az országos tisztifőorvos kötelező egészségügyi szűrővizsgálatot rendelhet el a menedékkérőknek a válsághelyzetekben.

MSZP–Jobbik–LMP-s vitanap

Még egy érdekesség, amelyről hétfőn szavaznak a képviselőknek. Az MSZP, az LMP és több jobbikos képviselő közös tüntetés után közösen kezdeményezett egy parlamenti vitanapot az állami földvagyon értékesítéséről.

Hétfőn ennek megtartásáról szavaz a parlament, és bár a Fidesznek feltehetően semmi kedve erről vitázni, a parlamenti szabályok szerint meg kell tartani a dolgot. Jövő hétfőre tűzhetik ki a vitanapot.

Rovatok