Index Vakbarát Hírportál

Már szlovák rendőrök is védik a magyar határt

2015. október 20., kedd 21:35 | aznap frissítve

Este megérkezett az az ötven szlovák rendőr Szegedre, akik a magyar-szerb határon őrizetében segítenek majd be. A Szlovákiából érkezett rendőröket, akik szlovák rendőrségi autókat is magukkal hoztak az akcióra, a Szegedi Rendészeti Szakközépiskolában szállásolják majd el. 

A szlovák egység parancsnoka  Borbély Péter őrnagy, akinek már eligazítást is tartott a magyar Készenléti Rendőrség helyi vezetője.

A Visegrádi országok a múlt heti csúcstalálkozó után katonai és rendőri segítséget ajánlottak fel Magyarország déli határának védelmére. Csehország múlt hét szerdán 21 katonát küldött a migránsválsággal kapcsolatban szervezett Balaton 2015 hadgyakorlatra, és 50 cseh rendőr is érkezik. Szlovákia pedig 30 katonával és 50 rendőrrel járul hozzá Magyarország déli határának őrzéséhez.

Lengyelország október elején az uniós határőrizeti ügynökség (Frontex) missziója keretében egy helikoptert küldött nyolcfős személyzettel és egy összekötő tiszttel a magyar-horvát határra, október 15-én pedig bejelentették, hogy 50-60 fős kontingenst küldenek még idén ők is.

Rovatok