Index Vakbarát Hírportál

Felfüggesztett börtönt kapott egy diákjait alázó kolozsvári tanár

2015. október 26., hétfő 07:58

Öt hónapos felfüggesztett börtönbüntetést kapott a kolozsvári Sigismund Toduţă Zenegimnázium tanítónője, aki áprilisban egyik diákját féleszűnek és hülyének nevezte, illetve megalázta az osztályközösség előtt, írja a kronika.ro. Az ítélet még nem jogerős, az ellen tíz napig lehet fellebbezni.

A cikk szerint a tanítónő ügyét annak nyomán tárgyalta a bíróság, hogy néhány, a zenegimnáziumban tanuló diák szülője feljelentést tett a rendőrségen, miután az egyik órán hangfelvétel készült arról, hogyan beszél a tanító a diákokkal. A diktafont az egyik gyermek apja tette az iskolatáskába.

A felvételek szerint a nő folyamatosan megalázta és szóban bántalmazta az első osztályosokat. Olyan mondott, mint: „Te agyalágyult vagy, hol a fenébe láttad, miért írsz nullát? Normális vagy? Menj a fenébe, vissza az előkészítőbe! Menj vissza az óvodába! Hová tetted az eszed? Gyere a francba ide a katedrához. Féleszű, ami vagy!”

A Kolozs megyei tanfelügyelőség áprilisban indított vizsgálatot az iskolában, a tanítónak hat hónapig 15 százalékkal csökkentették a fizetését, de a nő továbbra is a gimnáziumban dolgozott.

Az ítélet szerint a tanárnak 60 napos közmunkát is kell végeznie, illetve jelentenie kell, ha öt napnál több időre elhagyja a megyeszékhelyet.

Rovatok