Index Vakbarát Hírportál

Sokat dolgozott az ügyészség, itt a peranyag az ötmilliárdos ügyben

2015. október 29., csütörtök 08:54 | aznap frissítve

Ötmilliárd forintot nyúltak le az államtól abban az ügyben, amiben most emelt vádat a Heves Megyei Főügyészség. Nem kis ügyről van szó:

bűncselekmény-sorozat 2009-ben kezdődött. Különböző vállalkozások – többségében őrző-védő, takarító és fuvarozó cégek – a munkavállalóikat papíron a bűnszervezet által létrehozott, többnyire ukrán állampolgárok nevén lévő, utóbb gyakran már utolérhetetlen cégekbe jelentették be, ahonnan a dolgozóikat formálisan visszakölcsönözték.

A bérszámfejtést a bűnszervezet külön irodái végezték Budapesten, illetve Egerben. A munkavállalók utáni közterheket végül senki nem fizette be.

Az így nyert összeget a bűnszervezet a saját hasznának levonása után készpénzben visszafizette a megrendelő cégek vezetőinek, akik ráadásul a színlelt munkaerő-kölcsönzési szolgáltatásra eső általános forgalmi adót is visszaigényelték.

Az ügyet a Heves Megyei Főügyészség fokozott ügyészi felügyelete mellett a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság és a NAV közös, külön erre a feladatra létrehozott nyomozó csoportja göngyölítette fel.

Az ügyészség a bűnszervezet tagjaival, köztük a jelenleg is előzetes letartóztatásban lévő két vezetőével szemben fegyházbüntetés kiszabására, valamint a közügyektől való eltiltásukra és vagyonelkobzásra tett indítványt.

A megrendelő cégek vezetőinek többségével szemben börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre tett indítványt az ügyészség. 11 vádlottnál felfüggesztett szabadságvesztést javasolnak, akik az okozott vagyoni hátrányt vagy annak jelentős részét még a nyomozás idején megtérítették.  Csak a vádemelés időszakában 125 millió forint adóhiány fizettek meg utólagosan.

Rovatok