Index Vakbarát Hírportál

Milliókat fizettek a börtönben ülő bírónak

2015. november 2., hétfő 08:06 | aznap frissítve

Bár négy évig börtönben volt előzetes letartóztatásban, mégis folyamatosan kapta havi közel félmillió forintos fizetését egy vesztegetésért letartóztatott szegedi bíró, írja a Magyar Nemzet. A bírónak így az állam 20 millió forintnál is többet fizetett ki.

N. Norbert Barnát, a szegedi törvényszék volt bíráját október közepén jogerősen 12 év börtönbüntetésre ítélte a Debreceni Ítélőtábla. A bírót 2011 decemberében tartóztatták le, 2012 januárjában pedig tisztségéből is felfüggesztették.

A későbbi vádirat szerint a bíró 2009-2011 között nyolc esetben hozott kedvezőbb ítéletet ügyvéd barátja kérésére, aki védencei után 300-500 ezer forintot fizetett neki. Az ügyvéd és a bíró megfelezték a gyanúsítottak és vádlottak által fizetett összegeket. 

N. Norbert Barna közel négy évig volt előzetes letartóztatásban. Ugyan munkáltatója megtiltotta illetménye folyósítását, de a bíró emiatt munkaügyi pereket indított. Végül az Alkotmánybíróság megalapozottnak találta a bíró alkotmányjogi panaszát, így a z ítélethirdetésig végül a bíró mindvégig megkapta fizetését.  

A bírák jogállásáról szóló törvény szerint a felfüggesztés időtartamára kifizetett illetmény 50 százalékét vissza kell fizetnie, a bíró azonban így sem járt rosszul: a több mint 20 millióból kb. 11 milliót kell visszafizetnie az államnak, munkavégzés nélkül így is egy kisebb fővárosi lakás árát fizették ki neki, amíg megállapították bűnösségét.      

Rovatok