Index Vakbarát Hírportál

Nyomoz a NAV az MSZP feketekasszája miatt

2015. november 4., szerda 09:13

Ahogy azt szeptember közepén mi is megírtuk, az MSZP feketekasszáját lebuktató hangfelvétel került a Magyar Időkhöz. A felvétel február 23-án a józsefvárosi MSZP-sek összejövetelén készült, amin a szocialisták épp az elmúlt év gazdálkodását tekintették át Katona Tamással, az MSZP országos pártigazgatójával közösen.

Az ülésen szembesült Katona azzal, hogy létezik egy feketekassza, amiből finanszírozták az olyan kiadásokat, amelyeket nem tudtak bizonylattal fedezni. Például a személyi kiadásokat, mert nem jelentették be a dolgozókat, vagy a kampánykiadások egy részét.

Komássy Ákos józsefvárosi pártelnök bejelentését Katona úgy fogadta, hogy 

nem örülök neki, hogy van feketekassza, de tudom, hogy az élet bonyolult. De azt nem értem, hogy miért kellett a kettőt összekeverni.

A Magyar Idők szerdai cikke szerint az ügyben a NAV Közép-magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatósága nyomoz számvitel rendjének megsértése és más bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt. A nyomozás határideje december 2-a, amit szükség esetén meghosszabbíthatnak.

A szocialista feketekassza miatt egy magánszemély és a Fidelitas is feljelentést tett költségvetési csalás elkövetésének gyanúja miatt. Ugyanakkor az MSZP budapesti pénzügyi ellenőrző bizottsága is vizsgálatot indított az ügyben, és azt állapították meg, hogy a kerületi szervezet nem követett el jogszabályba ütköző tevékenységet.

A lap szerint maga Komássy azzal a magyarázattal állt elő, hogy a hangfelvételen szereplő feketekassza valójában a házipénztár, amely feketére festett lemezből készült, ezért nevezik így.

Rovatok