Index Vakbarát Hírportál

Itthon miért nem mehet hivatalosan prostituálthoz a mozgáskorlátozott?

2015. november 5., csütörtök 07:07

Csehországban az állam által is támogatott szexuális asszisztensek segítik azokat a mozgáskorlátozottakat, akik igénylik a szolgáltatásukat, Magyarországon viszont bűncselekménynek minősülne ugyanez. A hazai mozgáskorlátozottak és prostituáltak szakmai szervezetei is nagyon örülnének egy olyan rendszernek, ahol rendezett, szervezett körülmények között vehetnének igénybe ilyen szolgáltatásokat a fogyatékossággal élők.

Kár, hogy itthon nem mehetnek hivatalos keretek között szexuális asszisztensekhez a mozgáskorlátozottak, ebben egyetért a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének (MEOSZ) alelnöke és a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesületének vezetője is. Mindketten támogatnák, ha Magyarországon is működhetne az az ellenőrzött rendszer, ami Csehországban megvalósult. Ott kedden jelentették be, hogy a cseh belügyminisztérium engedélyével és a cseh pénzügyminisztérium anyagi támogatásával képzett szexuális asszisztensek dolgoznak, akiknek már korábban is volt dolga testi fogyatékossággal élő férfiakkal.

A Rozkos bez rizika (Kockázat nélküli élvezet) nevű programban egyrészt passzív szexuális segédletről van szó, amikor szexuális eszközök használatát tanítják meg az érintetteknek, másrészt konkrét szexuális aktusról is. „Ez jelenthet erotikus masszázst, simogatást, közösülést, segítséget a maszturbációban, amit csak a kliens szeretne” – fogalmaznak a program oldalán.

Tabu a mozgáskorlátozottak szexuális élete

„Az egészséges szexuális élet a teljes értékű élet elengedhetetlen része, ez a fogyatékossággal élő embereknek is ugyanolyan fontos, mint az épeknek. A magyar társadalom viszont szereti ezt a kérdést tabuként kezelni, mintha a mozgáskorlátozott embereknek ne lenne szexuális élete, pedig ez tévedés. Miért ne lenne igényük rá? Ráadásul nem csak a férfiaknak, hanem a nőknek is” – mondta az Indexnek Földesi Erzsébet, a MEOSZ alelnöke.

Elsődlegesen azt kell elősegíteni, hogy minél többen szerető társra, partnerre találjanak, például a különböző társkereső oldalakon és akadálymentes társkeresési rendezvényeken keresztül – hangsúlyozta az alelnök. A szakember azt is támogatná, hogy legyen egy olyan vizsgálat Magyarországon, ami a cseh példa hazai megvalósíthatóságát elemzi. „Ha egy felmérés alátámasztaná, hogy a magyar fogyatékos emberek is igényelnének ilyen szolgáltatást, és ha megfelelően ki lenne dolgozva ennek a programnak az egészségügyi, jogi és etikai háttere, akkor támogatnám, hogy megvalósuljon” – fogalmazott.

Ugyanígy üdvözölné a fogyatékossággal élők szexuális asszisztenciáját Földi Ágnes is, a magyar Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesületének elnöke. „Tökéletes lenne, ha itthon is működhetne egy ilyen program, mert a mozgáskorlátozottaknak ugyanolyan igénye van a szexre, mint azoknak, akiknek nincsenek mozgási korlátaik. Sőt, nemcsak a férfi mozgássérülteknek, hanem a nőknek is, és mindkét nemből az értelmi fogyatékosoknak is jó volna, hiszen a hormonjaik mindenkinek ugyanúgy működnek. Mégis azt gondolom, hogy álmodozhatunk ugyan arról, hogy ez jó volna, de soha nem fog bekövetkezni” – mondta Földi, aki szerint nem is volna nehéz olyan alkalmazottakat találni a szolgáltatásra, akik voltak már együtt, vagy akár együtt dolgoztak prostituáltságuk előtt mozgáskorlátozottakkal. Egyesülete ugyanis korábban több mint ezer prostituált megkérdezésével készített egy vizsgálatot, amiből az derült ki, hogy a hazai prostituáltak között eredeti szakmájukat tekintve sok az egészségügyi dolgozó. „Egy egész kórházat megtölthetnénk ápolónőkkel a jelenlegi prostituáltak közül” – fogalmazott.

Bűncselekmény lenne

Jelenleg azonban ha bárki ilyen programot szervezne, akkor Földi Ágnes szerint a hatályos jogszabályok értelmében a prostitúciót elősegítve bűncselekményt követne el. Az üzletszerű kéjelgés elősegítése és a kerítés büntetőjogi tényállásokat is kimerítené ez a program.

Több olyan európai ország van, ahol ilyen jellegű szolgáltatásokat kínálnak civilek, és a csehen kívül például Hollandiában is engedélyezi és támogatja az állam. Az Egyesült Királyságban a TLC Trust nevű szervezet például száz olyan prostituáltat listáz, akik örömmel fogadnak fogyatékossággal élőket,a Telegraph pedig még 2010-ben számolt be egy olyan esetről, amikor önkormányzati segély keretein belül utaztattak egy mozgáskorlátozott fiatalembert prostituáltakhoz Amszterdamba.

A Guardian 2013-as cikke idéz egy kutatást, amiben érintett embereket kérdeztek arról, hogy szívesen mennének-e prostituálthoz, és a fogyatékkal élő férfiak 63, a nők 19 százaléka mondta, hogy igen.

Rovatok