Index Vakbarát Hírportál

Lázár: Vajna nyugodtan maradhat kormánybiztos és TV2-tulaj is

2015. november 5., csütörtök 13:51 | aznap frissítve

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek Fodor Gábor liberlális képviselő küldött levelet azzal kapcsolatban, hogy megtudja, van-e összeférhetetlenség Andy Vajna filmügyi kormánybiztosi posztja és a TV2-nél szerzett tulajdonosi pozíciója között. Fodor emlékeztetett arra, hogy Lázár korábban azt az ultimátumot adta kollégáinak, hogy ne folytassanak üzleti tevékenységet, hogy ne merülhessen fel az összeférhetetlenségnek vagy a visszaélésnek a gyanúja. 

Az október 13-án elküldött levélre Lázár János november 4-én válaszolt, és eszerint bár fenntartja korábbi kijelentését, a konkrét üggyel kapcsolatban úgy véli, hogy

a kormánybiztosok jogállását kizárólagosan a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010 . évi XLIII. törvény (Ksztv.) szabályozza. Összeférhetetlenség csak abban az esetben merülhet fel, amennyiben a kormánybiztosi pozíciót miniszter, államtitkár, közigazgatási államtitkár vagy helyettes államtitkár tölti be. Vajna úr állami vezetői tisztséggel nem rendelkezik, ezért rá a jogszabály nem állapít meg összeférhetetlenségi szabályokat.

Rovatok