Index Vakbarát Hírportál

Lázár: Mezőhegyesig épülhet határzár a román-magyar határon

2015. november 5., csütörtök 21:53

Valóban fennáll a veszélye annak, hogy megjelenhetnek menekültek a magyar-román határon, ezért szükség esetén határzár épülhet a hármashatár és Mezőhegyes között a román-magyar határon - jelentette ki Lázár János csütörtökön Makón.

A honvédség már most jelentős erőket állomásoztat a hódmezővásárhelyi laktanyában, és oda érkeztek a munkájukat segítő cseh és szlovák egységek is. Amennyiben szükséges, rövid idő alatt képesek a határzár megépítésére az érintett szakaszon - hangsúlyozta Lázár az MTI szerint.  Azt is mondta, a kormány meg fogja akadályozni, hogy illegális bevándorlók jöjjenek Makó térségébe.

Lázár szerint a határzár a horvát-magyar és a szerb-magyar határon is jól teljesített, amit az is mutat, hogy mióta mindkét szakaszt lezárták, alig érkeznek menekültek az országba.

Ha a bevándorlókra költjük pénzt, nem lesz béremelés"

- mondta Lázár János, hozzátéve: nekünk magyaroknak a magyarokat kell támogatni, a magyar családokat, hogy gyereket vállalhassanak, az embereket, hogy megélhessenek, a vállalkozókat, hogy munkahelyeket teremtsenek.

Mindeközben Simicskó István honvédelmi miniszter bejelentette, hogy ideiglenes biztonsági határzár kiépítésében és a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelésében közreműködő katonákat plusz anyagi juttatásban részesítené.

A kormány honlapjára felkerült rendelettervezet szövege szerint az ideiglenes biztonsági határzár építésében részt vevők esetében egyrészt a fokozott a terhelésért, másrészt a túlórákért adnának extra anyagi juttatást.

A dokumentumhoz csatolt hatásvizsgálati tanulmány szerint költségvetési hatásait tekintve az ország versenyképességét érdemben nem befolyásolja ez a juttatás. A számítások szerint az elfogadott költségvetéshez képest az aktuális évben mintegy 171 millió forintos többletköltséget jelentene az intézkedés.

Rovatok