Index Vakbarát Hírportál

Boldog vége lett a békéscsabai rémcsicsóka történetnek

2015. november 6., péntek 13:28

A hét elején több szülő felháborodott, mert az egyik békéscsabai általános iskolában ehetetlen ebédet kaptak a gyerekek. A Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének Mintamenza programjához csatlakozott közkonyha kakaóscsigával és dobozos gyümölcslével vigasztalta a tanulókat.

A hét elején a megyeszékhely egyik iskoláján fokhagymás harcsaapró volt a menü, csicsókás burgonya körettel. Az étel se állagra, se ízre nem tetszett a gyerekeknek. 

A csicsóka

A csicsóka az őszirózsafélék családjába tartozó gumós növény. A XVII. században került Európába Észak-Amerikából. Népszerű helyettesítője a burgonyának. Főként diabéteszeseknek ajánlják, mivel a krumplinál kevesebb cukort tartalmaz.

Nyugat-Európa és az Egyesült Államok elegáns éttermei gyakran szolgálják fel homár és libamáj mellé. Nálunk a menzán végzi.

A török hódoltság alatt – főként az Erdélyi Fejedelemség területén – sok helyen termesztették. Napjainkra háttérbe szorult a krumplival szemben.

A Beol szerdán kiderítette, az ételt készítő békéscsabai Gyermekélelmezési Intézményhez is eljutott a rosszulsikerült fogás híre. 

A közkonyha közölte a lappal, két oka van annak, hogy csicsókás krumplit szolgáltak fel:

A békéscsabai Gyermekélelmezési Intézmény az eset után kárpótlást ígért. Ezt csütörtökön teljesítették is. A gyerekek kakaóscsigát és dobozos gyümölcslevet kaptak a közkonyhától – tudta meg a „rémcsicsóka” szót is megalkotó Beol.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumiának parlamenti államtitkára az ügy kapcsán elmondta, mélyebben akarnak foglalkozni a szeptember elején bevezetett menzareform hatásaival. Decemberig vizsgálják, hogy milyen az új étkeztetés, megfelel-e a követelményeknek.

Ha szőrösszívűek az ellenőrök, akkor annak is utána fognak nézni, hogy a békéscsabai iskolásoknak adott kárpótlás megfelel-e az új kormányrendeletnek. Az ugyanis szigorúan szabályozza, hogy 10 nap alatt a hozzáadott cukortartalom a napi összes energiamennyiség legfeljebb 8 százalékát teheti ki - bár, hogy ezt túllépték-e, az természetesen függ a gyümölcslé és a kakaóscsiga fajtájától.

Rovatok