Index Vakbarát Hírportál

Gyanúsan túlárazott játszótér épült Szegeden

2015. november 9., hétfő 09:32

Egy gyanúsan túlárazott szegedi uniós projektről ír a 444.hu. A Szegedi Vadasparkban 2013-ban adták át a Flamingo nevű új interaktív tájékoztató rendszert és egy játszóteret. A projekt összesen 265 millió forintba került, nagy részét, 185 millió forintot az Európai Unió állta.

A kivitelező, a Titan Project's House nevű cég, amelynek tulajdonosa Vahl Rezső volt. Ez a cég adta ki a Szóda című helyi lapot, ami a választások előtt a szocialisták ügyeivel foglalkozott. Vahlnak van egy bt-je is, ami két trafik koncessziót nyert el.

A cég árlistája szerint a Szegedre szállított játékok együtt a 20 millió forintot sem érték el, az interaktív sétarendszerhez 50 tabletet vettek, ami nagyjából másik 20 millióra becsülhető. Egy helyi MSZP-s képviselő ezért tavaly nyáron feljelentést tett az ügyészségen, és az OLAF-hoz, az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz is fordult.

Vahl szerint ők minden fillérrel pontosan elszámoltak, amikor a projektet 2013 végén lezárták, és semmilyen szabálytalanságot nem állapított meg az Európai Unió ellenőrző hatósága. A projekt része volt ugyanis egy százmilliós "egyedi, világszínvonalú szoftver kifejlesztése", és napelemes, egyedi fejlesztésű érintőképernyős látogatótájékoztató konzolokat is beszereztek.

A szoftver azonban először akadozott, és ma már nem is működik. A Titan a vadasparktól, pontosabban az azt működtető önkormányzati cégtől bérelte a játszótér területét, de idén már egyetlen fillért sem fizetett a vadasparknak. A Titan nem frissítette a szoftvert, és egy idő után a terület bérleti díját sem fizette az önkormányzatnak. A milliós tartozás miatt az önkormányzati cég felmondta a szerződést, és felszámolást nyújtott be a Titan ellen. A játszótér pedig lényegében egy éve zárva van.

A Titán egy másik uniós pályázaton 50 millió forintot nyert telephelybővítésre, de a cég ukrán többségi tulajdonban került, és egy olyan szegedi telephelyre jelentették be, ahol 56 más cég is található.

2014-ben egy MSZP-s képviselő kérdésére válaszolva Lázár János azt közölte: "a pályázat kiírási szempontjainak megfelelt a pályázati pénz elköltésének metódusa. A számla kifizetését a közreműködő szervezet több alkalommal ellenőrizte".

Áprilisban azonban egy vizsgálat azt állapította meg, hogy valóban szabálytalanság történt a projektben. A Nemzetgazdasági Minisztérium a teljes támogatás és a plusz kamatok visszafizetését rendelte el. Szeptemberben pedig felszámolás alá került a cég. Fennálló tartozása szeptember 29-én 197 millió forint volt.

Rovatok