Index Vakbarát Hírportál

Népszavazást akar a Jobbik, hogy akarunk-e idegeneket

2015. november 9., hétfő 12:26

Az MSZP a gyermekéhezés elleni harcot, a Jobbik egy idegenek ellen rendezett népszavazást, az LMP pedig a földárverések leállítását követelte hétfőn a parlamentben. A Fidesz válaszai sorrendben: Simon Gábor, KGBéla, gazdák szava. Parlamenti hétfő.

Minden párt a saját kedvenc témájával jött napirend előtt a parlament hétfői ülésén. Bár a Fidesz igazából kakukktojás ebben, hiszen ezúttal nem Soros György démoni terveiről szónokolt a frakcióvezető, hanem a nem éppen ismert Tessely Zoltán a világzenéről beszélt és a World Music Expo világzenei fesztivált dicsérte.

Gyermekéhezés vs Simon Gábor

A többiek azonban kétségtelenül begyújtották a narratívaképző rakétáikat. Tóbiás József MSZP-elnök rögtön a gyermekéhezésről, a szegénységről és a nemzetiminimum-javaslat bukásáról beszélt. Tóbiás felszólalásában sok újdonság nem volt, gazdag szókinccsel ismételgette, hogy nagy a szegénység, a gyermekéhezés ellen küzdeni kell, kérte a parlamentet, vegye napirendre a javaslatot.

Rétvári Bence, az Emmi államtitkára egy Ferge Zsuzsa-megállapítással vágott vissza (2008-ban az MSZP-SZDSZ kormány nem törődött a válság veszteseivel), illetve felidézte, amikor Simon Gábor sétált az éhségmenetben, és "200 milliós bankszámlakivonatot hordott a zsebében".

Idegenellenes népszavazás vs KGBéla

A Jobbik a migráció ügyével foglalkozott, és megint a Fidesznél eggyel magasabbra emelte az idegenellenes lécet. Z. Kárpát Dániel alelnök közölte, hogy a Jobbik országos népszavazást szeretne arról, hogy az emberek kívánnak-e hozzájárulni bármilyen eszközzel idegen emberek letelepítéséhez. A párt válasza természetesen az, hogy nem szabad idegen emberek beengedni.

A Jobbik alaptörvényt is módosítana azért, hogy a "magyar polgárok közvetlenül véleményt mondhassanak arról, be akarnak-e fogadni idegeneket vagy sem". És azért, hogy

ne kelljen elfogadni, amelyet az idegen boszorkánykonyhákban kifőznek számunkra.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára válaszként tömörítve előadta az összes Fidesz-jelmondatot (a magyar reformok működnek, a déli határzár működik, az emberek döntöttek, meg kell védeni az országot). Majd jelezte, hogy "a kormány szerint ebben az évben nemzeti konzultációt tartottunk, külön népszavazásra nincs szükség". Egyelőre tehát úgy tűnik, a Jobbiknak egyedül kell kiharcolnia a népszavazást. 

Kontrát a felszólalásában azért a felidézte azt is, hogy a Jobbiknak tisztáznia kell, miért fedezi az EP-képviselő Kovács Bélát, szerinte ugyanis az EU legsúlyosabb korrupciós botránya a KGBéla-ügy. Ez valahogy úgy került elő a beszédben, mert a Z. Kárpát korábban a korrupció szót is kiejtette a száján.

Földügyi nemzetárulás vs gazdák szava

Az állami földeladásokat ostorozta az LMP-s Sallai R. Benedek. Ez ugyebár a jövő héten indul. Szerinte a rendszerváltás óta nem volt ilyenre példa, hogy egy kormány hozzányúl az állami földtulajdonhoz. Arra kérte a kormánypárti képviselőket, hogy "ne valósítsák meg a nemzetárulást". 

Nagy István, az FM államtitkára két kitűnő érvvel próbálta leszerelni az LMP képviselőjét: 

Vagyis lesz állami földeladás és kész.

A KDNP-s Hoffmann Rózsa a demográfia helyzetről és a gyermek okozta családi örömökről beszélt napirend előtt. Hosszan elemezte Madách Imre Az ember tragédiája című művét, amelyben Ádám számára Éva terhessége új reményt ad. Novák Katalin, az Emmi államtitkára egyetértett minden szavával.

Rovatok