Index Vakbarát Hírportál

Itt a lista, ők férnek hozzá az államtitkokhoz

2015. november 11., szerda 17:30

Továbbra is titok, hogy 2013 előtt eljutott-e a Századvéghez titok, 2013 után azonban jogosan juthatnak minősített dokumentumokhoz a századvégesek. A nemzetbiztonsági bizottság szerdai ülésén kiderült, hogy a 21 biztonsági tanúsítvánnyal rendelkező személy között ott vannak a Századvég tulajdonosai és vezetői is. A Fidesz szerint rosszul sikerült politikai támadás zajlik, az MSZP, az Jobbik, az LMP és a liberálisok szerint azonban igenis foglalkozni kell az üggyel.

A Századvég-üggyel foglalkozott ma félig nyílt, félig zárt ülésén a parlament nemzetbiztonsági bizottsága. A 2010 óta milliárdos kormányzati megbízásokat elnyerő Századvég ugyanis kínos helyzetbe került azután, hogy Pintér Sándor belügyminiszter a liberális Fodor Gábor kérdésére elárulta: a századvégesek 2013 októbere után tekinthettek bele szigorúan titkos dokumentumokba.

A dolog azért különös, mert egy alapos háttérelemzéshez, kormányzati stratégiaalkotáshoz titkosszolgálati iratokra, hírszerzői jelentésekre is szükség van. A Századvég márpedig stratégiai anyagokat készített az állampapírpiac helyzetétől az iparfejlesztésen, energiahatékonyságon, beszerzéspolitikán át a szerencsejáték-, MÁV-, illetve postastratégiáig.

A helyzet tehát leegyszerűsítve tehát az, hogy

A nemzetbiztonsági bizottság most egész pontosan arra volt kíváncsi, hogy a Századvég 21 munkatársa közül kik, mikor, miért és milyen minősített dokumentumokba tekinthettek bele. Az ülésen a Belügyminisztérium és az Alkotmányvédelmi hivatal munkatársai válaszoltak a felmerülő kérdésekre.

Kik nézhetnek bele a titkokba?

Szél Bernadett azt mondta az Indexnek, hogy az ülésen előkerült egy új információ, amely – többször rákérdezett – nem minősül államtitoknak. Az LMP-s képviselő így megtudta és elárulta, hogy

a 21 biztonsági tanúsítvánnyal rendelkező személy között ott vannak a Századvég tulajdonosai és vezetői is.

A Századvég alapítványt három fős kuratórium vezeti: a kuratórium elnöke, Lánczi András, Szalay-Bobrovniczky Kristóf elnökhelyettes és G. Fodor Gábor stratégiai igazgató. A Századvég vezetői között vannak a honlap szerint Barthel-Rúzsa Zsolt ügyvezető igazgató, Orbán Balázs kutatási igazgató vagy Lánczi Tamás vezető elemző, a Politikai Elemzések Központjának igazgatója.

Ők tehát ezek szerint rendelkeznek olyan tanúsítvánnyal, amellyel a legszigorúbban minősített dokumentumokhoz is hozzá juthatnak.

Kerestük G. Fodor Gábor stratégiai igazgatót, aki a Századvégnél betöltött pozíciójával párhuzamosan egy internetes újság, a 888.hu főszerkesztője is.  Kérdeztük az ügyről, illetve hogy nem érzi-e aggályosnak, hogy egy lapot főszerkeszt, miközben államtitkokhoz is hozzáférhet. G. Fodor nem kívánt nyilatkozni, a Századvég múlt heti közleménye tartalmazza az ő álláspontját is, amely szerint "a Századvég minden tekintetben betartja a vonatkozó jogszabályi előírásokat és ennek megfelelően működik, és visszautasít minden rosszindulatú gyanúsítást és hazugságot".

A 2013 előtti dolgokról semmit nem tudni

A bizottság délelőtti ülése után a politikusok eléggé eltérően értékelték a történteket:

A bizottság tehát csak az tudta megvizsgálni, hogy 2013-ban jogosan jutott-e biztonsági tanúsítványhoz a Századvég. Arra azonban a BM nem tudta, nem is tudhatta a választ, hogy 2013 előtt mit csinált a Századvég.

Rovatok