Index Vakbarát Hírportál

Éves bérletet küldött a BKK-vezér a hamis bérlet miatt rabosított nőnek

2015. november 13., péntek 16:56

A BKK felülvizsgálja a jegyellenőrzési rendszerét, a BKK vezérigazgatója pedig bocsánatot kér és éves bérletet ajánl annak a nőnek, akit rabosítottak a rendőrök, miután az ellenőrök hamis bérletet véltek felfedezni nála.

A hamis bérlet miatt rabosított fiatal nő esete komoly hullámokat indított el: a budapesti rendőrfőkapitány bocsánatot kért, most pedig a  Budapesti Közlekedési Központ (BKK) jelentette be, hogy felülvizsgálja jegyellenőrzési rendszerét. A BKK azt szeretné, hogy a folyamat rugalmasabbá váljon - közölte a társaság pénteken.

Mint arról beszámoltunk, vasárnap a 3-as metró Kálvin téri állomásán a jegyellenőrök egy fiatal nő bérletét hamisnak ítélték, ezért őt pótdíjjal büntették. A nő anyja a rendőrök segítségét kérte, akik a kapitányságra vitték az utast és az ellenőröket is. A rendőrök a nőt előállították, rabosították, és több órán keresztül egy zárkában tartották.

A BKK jelenlegi információi szerint az ellenőrök a hatályos szabályoknak megfelelően jártak el, azonban a helyzetre való tekintettel Dabóczi Kálmán, a központ vezérigazgatója

levélben kér elnézést az érintett utastól, emellett egy éves bérletet kínált fel neki.

Emellett az esetet tovább vizsgálják, a BKK pedig úgy döntött, áttekinti a jegyellenőrzéssel és pótdíjazással kapcsolatos szabályozást. Megvizsgálja annak lehetőségét, hogy ha a BKK jegyellenőrei olyan jeggyel vagy bérlettel találkoznak, amelynek külső jegyei alapján kétség merül fel annak valódiságát illetően, akkor

csak a kifogásolt jegy vagy bérlet központi ellenőrzése után induljon el a pótdíjazási folyamat.

Jelezték, hogy a helyzetet a 2017-től fokozatosan kiépülő elektronikus jegy- és bérletrendszer oldja majd meg teljesen, mivel hordozható készülékekkel fogják ellenőrizni a jegyek és bérletek érvényességét.

A rendőrök megszüntették az eljárást

A fővárosi nő ellen a rendőrség vasárnap hamis magánokirat felhasználása vétségének gyanúja miatt indított büntetőeljárást. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) pénteken azt közölte: a nyomozás során beszerzett bizonyítékok és az ugyanattól a szakértőtől származó két, egymásnak ellentmondó vélemény alapján az eljárást bűncselekmény hiányában megszüntették, és a rendőrség intézkedett a nő adatainak törléséről.

"Az eljárás megszüntetéséről szóló határozatot a IX. kerületi Rendőrkapitányság vezetője személyesen kézbesítette a hölgy részére, és egyben átadta Budapest rendőrfőkapitányának levelét, amelyben elnézést kér a hölgytől az eljárással okozott kellemetlenségekért" - írták. A Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetője a történteket fegyelmi eljárás keretében vizsgáltatja.

Rovatok