Index Vakbarát Hírportál

Lex borosgazdát akar a Jobbik

2015. november 21., szombat 15:05

A Jobbik a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítását kezdeményezi azért, hogy ne legyenek büntethetők azok, akiknek „a magánterületére betörők megsérülnek egy ott található eszköz miatt”, írja az MTI.

Staudt Gábor, az ellenzéki párt képviselője elmondta, a jogos védelem szabályait a sajtóban fagyállós borosgazda néven emlegetett férfi ügye miatt kezdeményezik.

A jobbikos politikus szerint azért kell módosítani a jogszabályt, mert a jogos védelem fogalma jelenleg a személyes védelemre, illetve a kimondott védelmi eszközökre vonatkozik. Példaként említette, hogy szerinte

most az is megüthetné a bokáját, aki otthonában hígítót tart egy alkoholos üvegben és az abból fogyasztó tolvajnak baja keletkezne.

A Jobbik szerint azonban a betörőknek kellene nagyobb kockázatot vállalniuk, ezért törvényben mondaná ki, hogy a jogos védelem alapján ne legyen büntethető az, akinek lakásában, vagy más bekerített területén található eszköz olyan sérülést okoz a támadónak, ami a jogtalan támadás nélkül nem következett volna be – fejtette ki Staudt Gábor, aki reméli, hogy a vácszentlászlói férfi ítélete másodfokon változik majd.

Rovatok