Index Vakbarát Hírportál

Áll a bál az Országos Cigány Önkormányzatnál

2015. november 22., vasárnap 13:23 | aznap frissítve

Egy négy csillagos erdei wellnesshotelben tartandó hétfő esti titkos tanácskozáson dolgoznák ki Hegedüs István ORÖ-elnök végleges megbuktatásának stratégiáját a Farkas Flórián támogatói – tudta meg a RomNet.

A hírek szerint az Országos Roma Önkormányzatnál már annyira zavaros a helyzet, hogy maguk a képviselők sem tudják követni, éppen melyik oldalon állnak és milyen szervezet színeiben próbálják a romákat képviselni. Többször előfordult, hogy az ORÖ azért nem tudott közgyűlést tartani, mert Hegedüs István egyszerű többséggel még a napirendet sem tudta elfogadtatni, ezért az ülést be kellett rekeszteni. A legutóbbi, botrányba fulladt majd berekesztett közgyűlést Mohácson tartották, ahol az elnök csak másfél órás várakozás után tudta előterjeszteni a napirend elfogadását, mivel az ellenzéknek számító képviselők többségben voltak. Ez ugyanaz az esemény volt, amelyen az egyik elnököt támogató képviselőnő lánya gyomron vágta a Hír Tv munkatársát. Egy azóta nyilvánosságra került hangfelvétel alapján Farkas Flórián utasította rendbontásra a híveit. 

 Teljes fejetlenség

Az azóta eltelt két hétben háromszor is változtak az önkormányzaton belüli erőviszonyok Hegedüs és Farkas között. Az elnök egy fős többsége két-három emberrel is erősödött, de a Farkas Flórián által felkínált szerződések és ígérgetések hatására ismét öt-hat ember hátrált ki az ORÖ vezetője mögül a RomNet szerint. Lázár János ugyanakkor csütörtöki sajtótájékoztatóján egyértelművé tette, hogy a Farkas Flórián a vele kapcsolatos hatósági eljárások és nyomozások ellenére élvezi a kormány bizalmát, és a RomNet-nek több képviselő is úgy nyilatkozott, hogy Hegedüsnek már legfőbb támogatói szerint is le kellene mondania. Támogatóinak száma összesen 16 körül van, ami még ahhoz is kevés, hogy egyszerű többséggel át tudjon vinni bármilyen javaslatot. 

A két pártra szakadt Lungo Drom egyik vezetője Hegedüs István elnök és Csóka János frakcióvezető, a másik oldalon pedig Berényi László áll a Farkas Flórián „politikai és szakmai örökségét folytatni kívánó” képviselőkkel. A harmadik csoport a mindkét tábort elutasító képviselők, akik között szintén vannak lungo dromos, polgárjogi szervezetes képviselők. Makai István, a Roma Polgári Tömörülés elnöke többször kijelentette, sem farkas Flórián, sem pedig Hegedüs István nem alkalmas a cigány érdekképviseletre, ezért mindkettőnek távoznia kell a közéletből. Álláspontját többen is osztják, így nélkülük egyik oldalnak sincs többsége a 47 fős testületben.

Kinek a wellnessezés, kinek a feljelentés

A RomNet birtokába került egy meghívó, amelyben Berényi László volt fideszes országgyűlési képviselő, a Lungo Drom „Farkas Flóriános frakciójának” vezetője” egy titkos találkozóra invitálja képviselőtársait. A Pest megyei, négycsillagos erdei wellness-szállodába szóló, teljes ellátást is tartalmazó találkozó meghívottai között csak azok az önkormányzati képviselők szerepelnek, akik Hegedüs István ellenzékének számítanak. A portál értesülései szerint a tanácskozáson magas beosztású kormánypárti politikus, illetve az egyik minisztérium helyettes államtitkára is ott lesz. 

De Hegedüs István sem hagyja magát: a RomNet úgy tudja, hétfőn megteszi a büntetőfeljelentést Farkas Flórián ellen, amiért beleavatkozott az ORÖ belügyeibe, és egy hangfelvétel nyilvánosságra hozását tervezi, amelyen állítólag az hallható, hogy Farkas Flórián a legmagasabb szintű politikai és személyes kapcsolatait, befolyását felhasználva az ORÖ felszámolását akarja elérni.

Az ORÖ-s botrány a tavasszal robbant ki, amikor kiderült, hogy Farkasék a felzárkóztatási pénzekből szinte azonnal budai irodát és négy vidéki telephelyet vásároltak 220 millió forintért. A Híd a munka világába program irodái azonban gyakorlatilag nem működnek, még munkaidőben sem nyitják ki őket. A Nemzeti Nyomozó Iroda és a Központi Nyomozó Főügyészség többek között hűtlen kezelés, sikkasztás gyanújával kezdett nyomozásba, de a vizsgálat eredményeiről több hónapja nem nyilatkoztak, a Fidesz vezetése pedig többször is megvédte Farkast.

Rovatok