Index Vakbarát Hírportál

Jogerős: nem megy börtönbe az indexes újságíró orrát betörő férfi

2015. december 2., szerda 12:57

Nem súlyosbította a bíróság annak a férfinak az ítéletét, aki három évvel ezelőtt megverte az Index újságíróját. De a bíró hangsúlyozta: csak azért ússza meg felfüggesztett börtönbüntetéssel a vádlott, mert az újságíró úgy nyilatkozott a tárgyaláson, hogy ő sem szeretné, ha a férfi börtönbe kerülne, hanem azt, hogy szembenézzen tettével és megbánja azt.

Az Index két munkatársát, Plankó Gergőt és a vele forgató Szász Barnát 2012. október 23-án bántalmazták. A budapesti Szabad sajtó útra a Milla szervezett kormányellenes tüntetést, ám párhuzamosan a közeli Jégbüfé előtt spontán, erőszakos szélsőjobboldali tüntetés alakult ki. Ennek résztvevői rátámadtak az Index kétfős stábjára, és az egyik résztvevő úgy megütötte a videós Szász Barnát, hogy eltört az orra.

Kollégáink nem látták, ki volt az elkövető, de valaki más igen. Szólt is a rendőröknek, ám azok nem reagáltak, ezért egy fotóst kért meg, hogy fotózza le az illetőt, akit végül csak így sikerült azonosítani. Az ügy érdekessége, hogy a rendőrség nem oszlatta fel az engedély nélküli, elfajuló, egyre erőszakosabb ellentüntetést. Bár csak méterekre voltak, a készenlétisek semmit sem tettek a körbevett újságírók védelme érdekében, még akkor sem, amikor szóltak nekik, sőt, az orruk előtt zajló durva bántalmazás elkövetőjét sem próbálták meg elkapni.

Halál rátok, zsidók!

A Fővárosi Törvényszék szerdán hozott jogerős ítéletet az ügyben. H. Balázst első fokon két év börtönbüntetést kapott, de öt évre felfüggesztve, ami azt jelenti, hogy nem kell börtönbe vonulnia.

Az elsőfokú döntés ellen az ügyészség súlyosbítás miatt fellebbezett. A másodfokon eljáró bíró helybenhagyta az ítéletet, de a bíró hangsúlyozta: a döntésében szerepet játszik az is, hogy a sértett, Szász Barna újságíró a tárgyaláson azt mondta: ő sem szeretné, ha a vádlott börtönbe kerülne, hanem azt, hogy szembenézzen tettével és megbánja azt. A bíró szerint ha nem lett volna ez a nyilatkozat, akkor a vádlott büntetését súlyosbította volna.

A vádlott a nyomozás során tagadta, hogy ő ütött volna, ám a bíróság előtt, még első fokon, az utolsó pillanatban beismerő vallomást tett, sőt, bocsánatot is kért. Ezt végül enyhítő körülményként vették figyelembe, ahogy azt is, hogy kiskorú gyereke van. Az első fokú ítéletnél egyébként a cselekményét minősítő körülménynek számított viszont, hogy egy durván zsidózó, szóban és tettleg is agresszív tömeg tagjaként lépett fel: a bíróság ezért a közösség tagja ellen elkövetett erőszakot is bizonyítottnak tekintette – a csoportos elkövetést azonban nem. Azzal, hogy a vádlott újságírót bántalmazott, a bíróság szerint jelentős érdeksérelmet is okozott, mert ez az újságírókra félelemkeltő hatással bírhat.

A Magyar Helsinki Bizottság a sértetti képviseletet ellátó ügyvédje, Fazekas Tamás korábban az Indexnek elmondta, hogy a súlyos a súlyos testi sértés és a közösség tagja elleni erőszak halmazata miatt 2–11 év közötti szabadságvesztést lehet kiszabni.

A rendőrség által elkövetett hibák miatt külön eljárás zajlik, a közigazgatási per már a Kúriát is megjárta, jelenleg épp első fokon tárgyalják újra. Az Indexet ebben az eljárásban is a Helsinki Bizottság ügyvédje képviseli.

Rovatok