Index Vakbarát Hírportál

1600 facebookos várja, hogy rabosítsák végre a siófoki expolgármester miatt

2015. december 3., csütörtök 11:06 | nyolc éve frissítve

Vonzza a veszély a facebookozókat, amióta kiderült, hogy mivel jár, ha Siófok korábbi fideszes vezetőjének gyanús ügyeit osztogatja valaki. Hirtelen negyvenszeresére nőtt a share-ek száma azon a blogposzton, amelynek első megosztói ellen Balázs Árpád februári feljelentése nyomán az ügyészség büntetőeljárást indított és rabosította őket. Ha a nyomozó hatóság következetes, az egyik legnagyobb büntetőügy kerekedhet a siófoki Facebook-cikkből.

Balázs Árpád, Siófok korábbi polgármesterének nem tetszett, hogy a helyi ellenzék Facebook-oldala cikket jelentetett meg egy belvárosi lakás eladásáról. A pályázatot még 2014-ben, az önkormányzati választáson elszenvedett veresége előtt Balázs írta ki.

Az anonim szerző azt állította, hogy az eladásról szóló önkormányzati jegyzőkönyvek nagyon hiányosak, de így is egyértelmű, hogy feltűnően alacsonyan állapították meg az árat a központi helyen lévő ingatlanért.

A február 10-én publikált írás az „Árpi Lapjairól Kitiltottak Társasága” nevű, kifejezetten Siófok és a helyi Fidesz ügyeivel foglalkozó oldalon jelent meg, és annyira felbőszítette a volt polgármestert, hogy a hatóságokhoz fordult, és – mivel a cikkíró ismeretlen – a cikket megosztók ellen tett becsülete csorbításáért feljelentést.

A történtek idején Balázs Árpád már rég nem volt polgármester, hiszen a 2014. októberi önkormányzati választáson csúnyán megbukott. A húsz évig regnáló fideszes politikus 35, míg a függetlenként induló ellenfele, az egykori rendőrkapitány, Lengyel Róbert 62 százalékot kapott. Balázs még a képviselő-testületbe sem került be.

A februári feljelentés után az ügyészség mégis úgy értékelte, hogy hivatalos személyt ért támadás, ezért átvette a vád képviseletét.

A siófoki ügyészség elfogultságot jelentett be, ezért a fonyódi ügyészség kezdett foglalkozni az üggyel. Nagy lendülettel, mert az eljárás kezdetén az írás 43 megosztójából 17 siófoki polgár ellen indult büntetőeljárás az elmúlt hetekben. Főként a helyi ellenzék, a DK és a szocialisták embereit idézték be, majd meggyanúsították rágalmazás vétségének megalapozott gyanúja miatt, és a rabosították őket. Az ügyészség a share-elők egy részét védő Czeglédy Csaba ügyvéd gyanúsítás elleni panaszára sem reagált két hete.

A facebookozók vegzálásának történetét múlt pénteken írta meg a 444.hu. Azóta felrobbant a megosztásbomba: a februári cikket néhány nap alatt több mint 1600-an osztották meg, tömegesen megvalósítva ugyanazt a bűncselekményt, amivel a 17 siófokit gyanúsítja az ügyészség.

Amennyiben következetes a nyomozást végző hatóság, a Balázs-ügyből a magyar igazságszolgáltatás történetének egyik legnagyobb büntetőügye alakulhat ki. Ezért szerettük volna megtudni a fonyódi ügyészségtől, hogy tervezik-e az összes share-erelő meggyanúsítását, vagy szelektálnak a megosztók között, ha pedig szelektálnak, milyen alapon teszik.

A fonyódi ügyészségen azt mondták, hogy az ügyben csak a Somogy Megyei Ügyészség sajtóreferense nyilatkozhat, de sajnos a sajtófelelős mobilszámát nem adhatják ki. A Somogy Megyei Ügyészséget többször is kerestük vezetékes telefonon, de a központnál nem jutottunk tovább: kiderült, hogy mindkettő sajtós elfoglalt, nem tudják, mikor lehet elérni őket, mobilt pedig ők sem adhatnak ki.

Update: 

A Somogy Megyei Főügyészség cikkünk megjelenését követően arról tájékoztatta az Indexet, hogy valójában nem az ügyészség, hanem a Siófoki Rendőrkapitányság rendelte el és folytatja a nyomozást, Eddig 13 személy gyanúsítotti kihallgatására került sor. A nyomozás feletti törvényességi felügyeletet látja el a Fonyódi Járási Ügyészség, amely rabosítást nem végzett és gyanúsítottat sem hallgatott ki. A nyomozó hatóság a rendelkezésére álló adatok alapján – a törvény értelmében közvádra üldözendő – rágalmazás vétsége miatt folytatja a nyomozást, így az ügyészség a kötelező törvényi rendelkezések alapján látja el a nyomozás feletti felügyeletet.

Rovatok