Index Vakbarát Hírportál

Két és fél milliárdot vett el az Emmi egy ORÖ-s projekttől

2015. december 10., csütörtök 11:51

Az Országos Roma Önkormányzat által koordinált, botrányos Híd a munka világába nevű, ötmilliárdos költségvetésű uniós foglalkoztatási program támogatási összegét a felével, közel két és fél milliárd forinttal csökkentették, írja a RomNet. A lap a Magyar Közlönyben fedezte fel a döntést.

Én elmentem a munkába fél pénzzel

Talán nem kell már bemutatni a Híd a munka világába programot, annak botrányos körülményeiről, lenyúlásairól, kamura kifizetett összegeiről itt írtunk bővebben. Az Emmi a Romnetnek a pénzelvonással kapcsolatban azt írta, arra azért volt szükség, mert a projekt „szakmai okok miatt nem az eredeti tervek szerint haladt”. Az Emmi szerint a szakmai hiányosságokra az „időközi ellenőrzések” mutattak rá, így a projekt „az eredetileg tervezetthez képest csökkentett műszaki-szakmai tartalommal és ehhez mérten csökkentett költségvetésből valósult meg”.

A minisztérium azonban azt tagadta, hogy a forrásmegvonás összefüggésben állna azzal, hogy a NAV költségvetési csalás gyanúja miatt indított eljárást. Arra pedig, hogy a konzorciumban résztvevő intézmények mire költötték a két és fél milliárdot azért nem válaszolt a minisztérium, mert az projekt elszámolása még nem történt meg.

Emmi: folyik OLAF-vizsgálat

A RomNet úgy tudja, hogy az uniós pénzek elköltését felügyelő Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) már tavasz óta vizsgálódik a Farkas Flórián időszakához kötődő ORÖ-s pénzköltések miatt. Ennek tényét ismerte most el az Emmi.

„Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az OLAF vizsgálatával kapcsolatban a RomNet-nek elismerte a vizsgálat tényét, és közlésük szerint a hivatalos tájékoztatás és a kapcsolatfelvétel is megtörtént, de mint közölték, arról egyelőre nem rendelkeznek információval, hogy a csalás elleni szervezet eddig milyen megállapításokat tett" − írja a lap.

A DK most egy újabb ügyben fordul az OLAF-hoz korábbi cikkünk alapján. Ebben arról számolunk be, hogy gyakorlatilag a kormány fizeti ki Farkas Flórián csatlósait: a 47 fős Országos Roma Önkormányzat mintegy fele kap mentori kinevezést egy – elvileg – hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatását segítő uniós programban. A 250 ezres havi fixet éppen az a csapat kapja, amely nem támogatja a szervezet jelenlegi vezetését, hogy feltárja az ORÖ Farkas Flórián elnöksége idején elkövetett gazdálkodási szabálytalanságait.

Ahogy arról többször írtunk, Farkas Flóriánnak a miniszterelnöki biztosi munkája miatt az ORÖ vezetéséről le kellett mondania, az őt követő Hegedűs István először gyakorlatilag csak papíron volt a szervezet vezetője, mindenben Farkas, és két-három bizalmi embere (gazdasági vezető, hivatalvezető) döntött. Aztán amikor elkezdtek a pénzlenyúlós, kamuprojektes balhék ráomlani az ORÖ-re, Farkas emberei elhagyták a szervezetet, Hegedűs pedig Farkas ellen fordult. Hivatalosan pedig az a mondás, hogy a Farkas emberinek távozása után látnak csak bele a hivatalos papírokba, kimutatásokba, és egyre több visszaélés, tartozás, és egyre több ingatlan derül ki, kerül elő.

Rovatok