Index Vakbarát Hírportál

Itt születtek az Eb-selejtező hősei

2015. december 13., vasárnap 09:23

Negyvenkilenc játékos lépett pályára vagy ült a kispadon a magyar válogatott 2014-15-ös Eb-selejtezőin. Megnéztük, hogy hol születtek azok, akik kivívták a magyar labdarúgás rendszerváltás utáni legnagyobb sikerét.

A térképen jócskán vannak fehér foltok: Zala, Somogy, Bács-Kiskun, Csongrád és Heves egyetlen játékost sem adott a válogatottba. Jellemző, hogy ezekben a megyékben a futball nem tartozik a meghatározó sportágak közé, jelenleg például egyiknek sincs NB I.-es csapata. Igaz, mint látni fogjuk, ez nem jelent semmit.

A lakosságszámhoz viszonyítva ugyanis Vas, Nógrád és Tolna megye adja a legtöbb játékost. Vasban a Haladás, Tolnában a Paks játszik az NB I.-ben, Nógrádban viszont harmadosztályú a legjobb csapat, és Salgótarján már akkor sem számított fellegvárnak, amikor ezek a játékosok születtek.

Abszolút számban is Vas megye vezet, öt játékost adott a válogatottnak, és nincs közte az Ungváron született, de Szombathelyen nevelkedett Koman Vladimir. Rajta kívül még négyen születtek a határokon túl, a legtávolabbról Leonardo került a magyar válogatottba.

Mint minden statisztika, ez is csalóka: Dzsudzsák például Debrecenben született, valójában a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírlugoson nevelkedett, Kleinheisler László születési helye Kazincbarcika, de a Pest megyei Csobánkán nőtt fel.

Rovatok