Index Vakbarát Hírportál

Orbán: A sport soha nem válhat politikai küzdelmek színterévé

2015. december 15., kedd 12:36

Orbán Viktor részt vett a Magyar Olimpiai Bizottság ünnepi közgyűlésén, amelynek apropóját a bizottság megalapításának 120. évfordulója adta. A rendezvényen felszólalt Borkai Zsolt MOB-elnök, Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke, illetve Orbán Viktor is.

A Fővárosi Választási Bizottság hétfőn hitelesítette az olimpiarendezéssel kapcsolatos népszavazási kérdést, miszerint: „Egyetért-e ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata ne pályázzon a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére?”. Erről ezen a rendezvényen most nem esett szó.

Szó volt viszont az olimpia-rendezésért pályázás mögötti nemzeti összefogásról. Orbán szerint egyértelmű a helyzet: amilyen magas arányban szavazta meg a parlament, az olimpiai bizottság, illetve a fővárosi közgyűlés, az jelzi, mekkora támogatottság áll a pályázás mögött. 

A budapesti olimpiának minden tekintetben megvan a szükséges aranyfedezete

− mondta.

Orbán előtt Thomas Bach beszélt, aki libabőrös lett attól, ahogy Magyarországon fogadták, majd arról beszélt, hogy a magyar kormány milyen fontos lépéseket tett a sport fejlesztéséért és a sport szerepének növeléséért a társadalomban.

Majd külön kiemelte Orbán Viktort, aki szerinte rengeteget tett a magyar sportért, és kiemelte, hogy Orbánban egy sportolót ismert meg a futballpályán. Orbán Bach után tartott beszédét ezzel is kezdte: megköszönte Bach-nak, hogy megemlítette sporthátterét, mert nagyon fontos, hogy azok a százezrek, milliók, akik sportoltak, de nem lett belőlük világklasszis mind ott vannak az érmeket szerző olimpikonok mögött.

A saját szakmámból mondhatom: amit az öltözőben nem lehet megtanulni, azt talán nem is érdemes

− mondta a miniszterelnök, ki tudja, miért.

A miniszterelnök azt hangsúlyozta, hogy egy budapesti Olimpia sokkal több lenne: egy egész régió, Közép-Európa Olimpiája lenne, "35 évvel azután, hogy az ország lerázta magáról az elnyomás béklyóit, s kivívta a szabadságát".

Magyarország ugyanakkor azt vallja, hogy a sport mindig fontosabb bármilyen politikai érdeknél, ezért soha nem válhat politikai küzdelmek színterévé, a kormány pedig ebben a szellemben támogatja a pályázatot

− tette hozzá.

Orbán szerint Tarlós, mint egy jó edző, formába hozta Budapestet. Sokszínű város ez, ahol sokféle kultúra megfér egymás mellett, és este sem kell aggódni, hogy hazaér-e az ember, mondta.

Rovatok