Index Vakbarát Hírportál

Nem jár rokkanthely az idősotthon kisbuszának

2015. december 15., kedd 07:10

A kormány eredetileg a fogyatékos gyerekekre gondolt, amikor lehetővé tette, hogy intézmények is kaphassanak mozgáskorlátozotti parkolási igazolványt. Ilyen az idősek otthonainak is jól jönne, hogy a nehéz gyaloglás miatt ne essenek el lakók a programlehetőségektől. Ezek az intézmények azonban nem igényelhetnek. Változás nem várható. A fejlesztési minisztérium szerint a mozgássérültek számára fenntartott parkolóhely-kapacitások végesek, ha tömegesen jelennének meg új kedvezményezettek, az megnehezítené a használatukat.

Az idősek otthonai nincsenek benne azoknak az intézményeknek a körében, amelyek kaphatnak a parkoláshoz rokkantkártyát. Így a buszaik nem állhatnak be mozgáskorlátozottaknak fenntartott parkolóhelyre, csak akkor, ha épp utazik a buszon olyan valaki, akinek van saját, az ő személyére szólóan kiállított igazolványa.

„Ez nagyon nagy gond nekünk” – mondta el nemrég az Olajág Otthonok által szervezett sajtóbeszélgetésen a Paskál Otthon egyik lakója. A több mint 1400 idős emberrel foglalkozó intézménycsoport szociális szakmai igazgatója is megerősítette, hogy az intézményi parkolókártya hiánya komoly problémát jelent.

Az otthonok gyakran szerveznek különféle külső programot, például színházlátogatást a lakóiknak, ahová a saját kisbuszukkal viszik őket. Az idős, nehezen járó embereknek megnehezíti a részvételt az ilyen programokon, ha arra kényszerülnek, hogy hosszabb távolságot tegyenek meg gyalog a parkolótól a bejáratig.

A gyerekekre gondoltak

Megkerestük az ügyben illetékes minisztériumokat, az Emberi Erőforrások Minisztériumát és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot, hogy érkezett-e hozzájuk már jelzés erről a problémáról, és tervben van-e esetleg az igazolványra jogosult intézmények sorának kibővítése az idősek otthonaival.

A minisztériumi válaszok szerint az intézményi parkolási igazolvány bevezetésével a kormány a fogyatékos gyerekekkel foglalkozó intézmények dolgát szerette volna megkönnyíteni. Még 2013 májusában döntöttek arról, hogy szűken meghatározott intézményi körre is kiterjesztik a parkolási igazolványt. Ezt most csak olyan oktatási, szakpedagógiai, szociális intézmények válthatják ki, amelyeket tartósan beteg vagy fogyatékkal élő, így parkolási igazolványra alanyi jogon jogosult gyermekek látogatnak, írta az NFM sajtóosztálya. Az ilyen igazolványok is csak akkor jogosítanak fel bármire, ha az adott kocsit mozgáskorlátozott szállítására használják, mondjuk épp óvodába, iskolába vagy gyermekotthonban viszik a gyerekeket. 

Véges a kapacitás

A fejlesztési tárca közölte: nem tartja indokoltnak az intézményi parkolási lehetőség további kiterjesztését.

A mozgássérültek számára fenntartott parkolóhely-kapacitások végesek, újabb kedvezményezettek tömeges megjelenése ellehetetleníthetné, megnehezíthetné a használatukat

– indokolták. A minisztériumi sajtóosztály szerint ha az idősek otthona lakója megfelel a jogszabályi előírásoknak, akkor kérheti a saját személyére szóló parkolási igazolvány kiállítását, és így, ha őt szállítják valahová, jogszerűen igénybe vehetik a a parkolási kedvezményt. „A kedvezményt azonban ebben az esetben sem önmagában az idős kor, hanem a közlekedési képességet súlyosan akadályozó egészségi állapot indokolja” – tették hozzá.

Az Olajág Otthonok szerint nem igazán életszerű megoldás az egyéni kártyák igénylése. A programokra nem mindig ugyanazok járnak, alkalomról alkalomra változik, hogy egy otthon több száz lakója közül ki az a néhány, aki épp a kisbuszban ül. A lakók idős kora miatt az viszont szinte garantált, hogy a buszon mindig van olyan, akinek szüksége lenne a hosszas gyaloglás elkerülésére, még akkor is, ha nincs saját, kiváltott kártyája.

Rovatok