Index Vakbarát Hírportál

2016 a lengyel-magyar szolidaritás éve lesz

2015. december 18., péntek 18:10

A kölcsönös szolidaritás jegyében a lengyel-magyar szolidaritás éve lehet 2016, miután Marek Kuchcinski a lengyel Szejm elnöke erre tett javaslatot Kövér László házelnöknek budapesti látogatásán.

Az Országgyűlés Hivatala pénteken arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a magyar házelnök támogatta az országgyűlési határozati javaslatot, amely szerint a kölcsönös szolidaritás jegyében ünnepelnék meg a poznani június eseményei és az 1956-os magyarországi forradalom hatvanadik, valamint a kereszténység lengyelországi felvételének 1050. évfordulóját.

Erre az alkalomra több állami ünnepséget szerveznek Poznanban, beleértve egy Nemzetgyűlési találkozót, amelyre a Szejm elnöke meghív minden EU tagország parlamenti elnökét.

Marek Kuchcinski arról is tájékoztatta Kövér Lászlót, hogy a magyar kezdeményezésre Przemysl város piacterén felállítandó magyar lovas huszár szobor mellé egy lengyel légiós katonát ábrázoló szobrot is szándékoznak emelni - olvasható a közleményben, amely szerint az ünnepségen mindkét elnök részt venne.

A házelnökök a lengyel-magyar partnerségről, valamint az EU-n és a NATO-n belül a V4 tagországok együttműködéséről is tárgyaltak. A felek a két nép évszázados barátsága, az alapvető érdekazonosság a társadalmi átalakulás folyamatában és a közép-európai identitás erősítése mellett foglaltak állást. A közlemény szerint rendkívül fontosnak - és a migrációs válság miatt aktuálisnak - ítélték, hogy a két ország közösen tudjon fellépni közös értékei és érdekei védelmében.

A találkozó után a szejm elnöke kitüntetést adott át Latorcai Jánosnak, az Országgyűlés KDNP-s alelnökének, Latorcai az egyik legrangosabb lengyel elismerést, a Lengyel Köztársaság Érdemrend Parancsnoki Keresztjét kapta. 

Magyarország és Lengyelország tehát 2016-ban még szorosabbra fűzi a viszonyát. Itt írtunk arról, hogy Lengyelország új kormánya mennyire másolja Orbán Viktor kormányzását.

Rovatok