Index Vakbarát Hírportál

Vizsgálják az Anonymous-videót, amelyen megfenyegették Orbánt

2015. december 28., hétfő 08:38

A hatóságok vizsgálják a kormányt és a Fideszt megfenyegető állítólagos Anonymus-videót - írta hétfői számában a Magyar Idők és a Népszabadság is. Nem tudni, mennyire komoly a fenyegetés, de megerősítették a kormányzati rendszerek védelmét.

Minden terrorfenyegetést komolyan kell venni, még az olyanokat is, amelyeket egyes hírek szerint az Anonymus csoport tehetett közzé nemrég az interneten - mondta a Magyar Időknek Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár. Az államtitkár szerint

bár a videó nem a hackercsoport hivatalos oldalán jelent meg, nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Hozzátette: amennyiben bebizonyosodik, hogy komoly a csoport szándéka, a kormány meghozza a szükséges óvintézkedéseket. 

A Népszabadságnak Bencsik Balázs, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet vezetője azt mondta, fenntartásokkal kezeli a támadást bejelentő videót. Az intézet vezetője azt mondta a lapnak, hogy már tudják, honnan küldték a Daily Newsnak írt levelet, erről azonban a rendőrségi nyomozás érdekében nem árult el részleteket.

A lap szerint a Nemzeti Kibervédelmi Intézet eddig semmi jelét nem tapasztalta annak, hogy támadás készülne az állami informatikai rendszerek ellen. Bencsik Balázs szerint azonban komolyan veszik a fenyegetést és értékén kezelik,

ezért a szükséges mértékig megerősítették a kormányzati rendszerek informatikai védelmét. 

A Blikk azt írta, hogy az ügyben egy feljelentés is született: terrorcselekmény elkövetésével való fenyegetés gyanúja miatt tett egy magánszemély bejelentést a rendőrségen.

A Daily News Hungary című portál szerkesztőségi e-mail címére 2015. december 24-én kapta meg az Anonymous levelét, amelyet változatlan formában közölt az oldalán 2015. december 25-én. "A levélben nem csatolt videóüzenet volt, hanem a levélben található YouTube linket osztottuk meg az olvasóinkkal, amelyet december 23-án töltöttek fel a videómegosztó oldalra, és jelenleg is mindenki számára elérhető. Természetesen a magyar hatóságokkal mindenben együttműködünk, és a továbbiakban is arra törekszünk, hogy a legismertebb magyarországi angol nyelvű hírportálként Magyarországgal és a külföldön élő magyar közösségekkel kapcsolatos hírekről tájékoztassuk olvasóinkat" - közölte a  Daily News Hungary.

A videón az Anonymus hackercsoport (legalábbis magukat így nevezték) "háborút hirdetett" a Fidesz és a kormány ellen, mert szerintük a kormány "diktatúrát épített ki", rosszul bánt a kisebbségekkel és a "déli határon épült kerítéssel kizárta a menekülteket".

Rovatok