Index Vakbarát Hírportál

Szenteste gyújtották fel egy cigány család házát Gyöngyöspatán

2015. december 29., kedd 17:39

December 24-én vélhetőleg Molotov-koktélt dobtak egy Gyöngyöspata központi részén található parasztházra, írta a Roma Sajtóközpont. Antal Erika, a Heves Megyei Katasztrófavédelem szóvivője szerint a tűzoltók fél óra alatt eloltották a tüzet, amelyben megégett a tetőszerkezet és az egyik szoba. A szóvivő azt mondta, hogy felmerült az idegenkezűség gyanúja, ezért vizsgálják az esetet. 

Az RSK szerint a házat nemrég egy cigány család vette meg, még nem költöztek be az ingatlanba, de már a bútorokat odavitték. A háromgyerekes, közmunkásként dolgozó apa tanácstalan, hogy miből hozzák helyre a kárt, ugyanis nem kötöttek biztosítást a házra. A férfi később arról tájékoztatta az RSK-t, hogy a település polgármestere segítséget ajánlott fel a családnak. 

A család szerint nincsenek haragosaik, valakik viszont nagyon nem szeretnék, hogy beköltözzenek a település központjába. Miután kiderült, hogy megvették a házat, "Meghalsz!" felirat jelent meg a kapun. A szöveget eltávolították, pár nappal később viszont jött a Molotov-koktél. 

Szőcsi Lajos, a Heves Megyei Romaönkormányzat elnökhelyettese nem érti, hogy a "Meghalsz!" felirat után miért csak szabálysértési eljárást kezdeményezett a rendőrség, holott az önkormányzat jogásza szerint ez már kimeríti az életveszélyes fenyegetés fogalmát. Az esettel kapcsolatban a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság egyelőre nem válaszolt az RKS kérdéseire. 

A helyiek szerint az elmúlt kilenc évben ez már a hatodik eset, amikor a telepről kiköltözni akaró család házát felgyújtják, de a rendőrség egyszer sem kapta el a tetteseket, írta az RSK. 

Rovatok