Index Vakbarát Hírportál

Orbán–Cameron-találkozó csütörtökön Budapesten

2016. január 4., hétfő 20:07 | aznap frissítve

David Cameron csütörtökön munkalátogatásra érkezik Budapestre, Orbán Viktor miniszterelnök és a brit kormányfő délután tárgyal egymással, írta az MTI Havasi Bertalanra, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetőjére hivatkozva.

A még szervezés alatt álló program szerint Orbán Viktor az Országházban fogadja David Cameront, majd a megbeszélések után közös sajtótájékoztatót tartanak a Parlament Delegációs termében. Ezt követően Áder János köztársasági elnök a Sándor-palotában fogadja a brit miniszterelnököt.

Nagy-Britannia az EU-tagságról szóló népszavazás előtt áll, London szövetségeseket keres a Brüsszellel szembeni követelései támogatására. A Daily Telegraph szerint Cameron Budapesten keresztül igyekszik meggyőzni a visegrádi országokat.

Orbán Viktor legutóbb a decemberi EU-csúcsot megelőzően Brüsszelben egyeztetett brit kollégájával, és ezután jelentette be, hogy David Cameron január 7-én Budapestre látogat. A Cameron delegációjának közlekedése miatti lezárásokról bővebben itt olvashat.

A találkozón vélhetően megbeszélik, hogy Magyarország milyen feltételek mellett támogatja Nagy-Britannia igényeit az Európai Unió megreformálására. Cameron négy területen szeretné átszabni az EU és a tagállamok viszonyát.

Lehet, hogy megegyeznek

A munkaerő szabad mozgását nem korlátozhatják a britek, ebben egyetértés mutatkozott a december 18-i EU-csúcson, ahol hosszan tárgyaltak az uniós állami vezetők a brit reformkérésekről.

Orbán Viktor azonban azt nyilatkozta a csúcstalálkozó után, hogy a britekkel „lehet értelmesen beszélni”, hogy ha a valódi probléma felől közelítünk a megoldáshoz. Nem a munka és a mozgás unión belüli szabadságának korlátozása felől kell indulni, hanem azt kell megnézni, hogy mi a probléma, vélekedett a miniszterelnök.

A legsérelmesebb ma az angolok számára pedig az, hogy ha valaki munkát vállal Nagy-Britanniában, azonnal és automatikusan jogot kap és ebből fakadóan pénzt is a gyerekek után, akkor is, ha ezek a gyerekek nem tartózkodnak Nagy-Britannia területén, hanem otthon maradnak, foglalta össze a benyomásait Orbán.

Csütörtökön még nem számít megállapodásra a magyar miniszterelnök, de „talán már közel kerülhetnek hozzá”.

A kormány nem hivatalos számításai szerint egyébként, az Angliában dolgozó magyarok több pénzt fizetnek be a szociális rendszerbe, mint amennyit onnan visszakapnak. „És ha ez így van, akkor mi nem vagyunk egy problémás ország” – szögezte le decemberben.

A lengyeleket NATO-bázisokkal vásárolnák meg?

Igazán nagy számban lengyel munkavállalók vándorolnak a brit szigetekre Közép-Európából, Cameronnak így talán Varsóban kell nagyobb ellennállással szembenéznie.

Hétfőn azonban arról számolt be az EUobserver, hogy Lengyelország hajlandó elcserélni a Nagy-Britanniába települő állampolgárai szociális juttatásokhoz való jogát NATO-bázisokért cserébe. A lengyel külügyminiszter, Witold Waszczykowski egy interjúban azt mondta: a brit reformtörekvések támogatásáért cserébe London tehetne egy „nemzetközi biztonságpolitikai” felajánlást Varsónak. Hozzátette, hogy Lengyelország még mindig „másodosztályú NATO-tagként tekint magára”, és ezen szeretnének változtatni.

Rovatok