Index Vakbarát Hírportál

Pintér elmagyarázza, hogyan vagyunk szolidárisak a menekültválságban

2016. január 5., kedd 19:38

Az esztergomi Becket Szent Tamás-emléknapon a belügyminiszter a menekültválság kezeléséről tartott előadást. A beteg Kövér László nem tudott eljönni, de az európai jövő kulcsáról szóló beszédét felolvasta helyette Kiss-Rigó László, a szeged-csanádi megyés püspök.

Azzal vádolnak bennünket, hogy nem vagyunk szolidárisak. Mi példát mutattunk az értékítéletünk szerinti szolidaritásból. Szlovéniába, Macedóniába, Szerbiába rendőröket küldtünk, szolidárisak vagyunk azokkal, akik meg akarják védeni határaikat

– idézi Pintér Sándor belügyminiszter Esztergomban, a keddi Becket Szent Tamás-emléknapon tartott előadását az MTI. A tárcavezető hozzátette, hogy Magyarország a kerítésépítéssel Európa védelmében a közösség valamennyi jogszabályát betartotta. Elmondta újra azt is, hogy a kormány kikérte a magyar lakosság védelmét a migránsokkal kapcsolatban, eszerint döntöttek.

„Az európai jövő kulcsa a demográfiában és az identitásban rejlik, vagyis abban, hogy a keresztény erkölcseink szerint tiszteletben tartjuk-e a születés és a család szentségét. Abban, hogy képesek vagyunk-e megőrizni közösségeink azonosságtudatát, és fenntartani európai és nemzeti értéktudatunkat, valamint érdekérvényesítő képességünket” - írta előadásában Kövér László, az országgyűlés elnöke, aki betegség miatt nem tudott részt venni az eseményen. Üzenetét Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök olvasta fel. 

Kövér szerint Európa válsága lehetőséget ad arra, hogy:

véget vessünk az Európa civilizációját veszélyeztető támadásokat övező, szégyenlős vagy félő hallgatásnak, és megfogalmazzuk Európa új, de az évezredes alapokon álló vízióját.

A házelnök úgy látja, a megoldás kulcsát az európai emberek és az általuk alkotott szerves közösségek, a családok, a keresztény egyházak és az együttműködésre képes nemzeti államok adják.

A Becket Szent Tamás-emléknap ökumenikus szertartással kezdődött az esztergomi székesegyházban. Az apropót az adta, hogy Esztergom és Canterbury a 12. század óta áll kulturális és vallástörténeti kapcsolatban. Ennek alapja, hogy az érseki központok egykori főpapjai, Becket Szent Tamás és Bánfi Lukács esztergomi érsek Párizsban együtt tanultak, a feljegyzések szerint jó viszonyt ápoltak. A szent ereklyéit 1538-ban menekítettek Esztergomba, mert VIII. Henrik az anglikán szakadáskor megsemmisítette Becket kegytárgyait.

Rovatok