Index Vakbarát Hírportál

A devizahitelek miatt félnek a csoktól

2016. január 12., kedd 08:56 | aznap frissítve

Friss még a kormány maximum 20 milliós családtámogatási és otthonteremtési támogatása (csok), így nyilvánvalóan nem lehet tendenciát nézni annak igényléséről. Azt viszont megnézhetjük, milyen társadalmi környezet, milyen érdeklődés és milyen korábbi szocpolos tapasztalatok várják ezt a lehetőséget az országban. Egy véletlenszerűen kiválasztott vidéki városban, Pusztaszabolcson jártunk.

Boltban, turkálóban, gyógyszertárban, trafikban, családsegítő várójában beszélgettünk helyiekkel, mit hallottak csok-ügyben, beindította-e a fantáziájukat, változtathat-e az eredeti terveiken, korábban igényeltek-e szocpolt, stb. A nap végén pedig felkerestük a polgármestert is.

Találkoztunk büntetett előéletű férfival, korábbi szocpoligénylést feladóval, olyannal, akinek a korábbi igénylése épp az új csok miatt áll, frissen nagycsaládossá válttal, illetve devizahitellel sújtottal is. Egy fél napot töltöttünk a településen, de olyannal ez idő alatt nem futottunk össze, akit igazán lázba hozott volna a lehetőség, bár kétségtelenül nagyon friss volt még a bejelentés, nem volt még túl sok idő végiggondolni annak minden részletét.

Pusztaszabolcsot tényleg véletlenszerűen választottuk − eredetileg nem is ezért mentünk, hanem az általános iskola régi, lepukkant kazánjai okozta kényszerű iskolaszünet miatt −, de a választás abból a szempontból mindenképp jól sikerült, hogy Pusztaszabolcs egy olyan település, ahol a munkanélküliség alacsony, az emberek pedig a közeli megyeszékhely és a főváros könnyű elérhetősége miatt munka szempontjából is mobilisak: a település fele Pusztaszabolcson kívül dolgozik. Így elsőre azt gondoltuk, éppen az ilyen helyen lesz kifejezetten kapós a csok. (Ami természetesen a jövőben még bőven így alakulhat, ahogy tisztul a kép, illetve beindul az információáramlás.)

Elsőként a főúton található pékségbe mentünk be, ahol két fiatal lány dolgozott, őket kérdezgettük. Egyikük elmondta, hogy hallottak a barátjával a csokról, de úgy látják, túl sok a megkötés, a nehezen teljesíthető feltétel. Bár úgy tűnt, hogy nem teljesen egyértelműek számára ezek a feltételek, például azt említette, hogy párja sokkal idősebb, valószínűleg túl van a korhatáron, pedig a leírásban szerepel, hogy elég, ha egyikük fiatalabb 40 évnél. Bár később elmondta, van egy kislányuk, és ő jelenleg egyáltalán nem szeretne több gyereket.

A másik lány ezzel szemben azt mondta, hogy a meglévő gyermeke mellé sokat szeretne még. Ettől függetlenül kétszer kérdezett vissza, hogy egyáltalán miről beszélünk a kollégájával. Ez persze nem sokat jelent, hiszen ottjártunkkor még csak alig több mint egyhetes volt a kormány bejelentése. Ráadásul nem hiszem, hogy ne tolná majd a kormány pont akkora elánnal a hirdetését, mint a rezsicsökkentéssel tette.

Devizahitel = bizalmatlanság

A vasútállomás közelében található használtruha-kereskedésben dolgozó nő viszont már hallott a csokról, annak jó néhány részletéről is. Neki két nagyobb gyermeke van, de a felvehető támogatás egyáltalán nem motiválja egy harmadik gyerek vállalására. „Kétszer ennyiről is lemondanék simán" − mondta. Hozzátette, hogy benne van egy svájcifrank-alapú hitelben, így egyszerűen nem is bízik semmi vállalásban, pláne nem egy most kedvezményesnek mondott hitelben. Egyszerűen nem hiszi el, hogy pár év múlva nem változtatnak a feltételeken, a kamatokon, bármin.

A devizahiteles problémát a polgármester is említette. 

A devizahitelek megnyomorították a családokat, fiatalokat. 27 lakás van az eszközkezelő tulajdonában. Azt olvastam, Szekszárdon is ennyi van

− mesélte Csányi Kálmán. Pusztaszabolcs független polgármestere szerint „ezek azok a családok, ahol már a bank is lemondott arról, hogy az adósságot be tudnák hajtani". Szerinte ezek az emberek nem a csokban gondolkodnak, hanem az éppen elúszó lakásuk esetleges visszavásárlásában. „Aki meg még a banknak fizet, az pedig minden pénzt erre fog szánni."

A helyi gyógyszertárban több emberrel is beszéltünk. A tulajdonos egy fiatal férfi, akinek most karácsonykor születtek ikrei, így már négy gyermekük van. Hallott az új lehetőségről, azt mondta, mindenképpen meg fogja nézni a részleteket. Szerinte egyébként éppen ez a lehetőség fogja felhajtani a lakásárakat.

Nagyobb családi adókedvezmény > ingyenpénz

„Egy, kettő vagy három gyermek felnevelése sokkal többe kerül, mint tízmillió forint, és sokkal nagyobb vállalás, mintsem hogy csak emiatt bevállalja az ember” − mondta, és hozzátette, hogy a gyermekek után járó adókedvezmény növelése sokkal jobb irány, mint az „ingyenpénz a gyerekért". Ha esetleg igénybe is veszik valamilyen módon a kedvezményt, elköltözni a városból semmiképpen nem szeretnének, új lakásba vagy házba sem tervezik a költözést, esetleg a meglévőt bővítenék, újítanák fel.

De beszéltünk egy fiatal betanulóval is, aki azt mondta, az ő generációja, amely csak nemrég fejezte be a középiskolát, még nem szeretne gyereket vállalni, náluk egyelőre a viccelődés szintjén megy, egymásnak mondogatják, hogy vállald be a három gyereket a pénzért. Úgy látja egyébként, hogy akik csak középiskolát végeztek, azok nagy eséllyel a településen maradnak, de azok közül is sokan visszajönnek, akik elkerültek egyetemre, főiskolára valami nagyobb városba. „Egyszerűen sokkal könnyebb megélni itt, mint Budapesten" − mondta. És a középfokú végzettséggel rendelkezőknek még munkalehetőség is van helyben.

Rossz szocpoltapasztalat

Ő a párjával már megpróbálta felvenni az egy gyerekre járó minimumösszeget tavaly, „de egyszerűen képtelenség volt kivitelezni, annyi feltétel volt, hogy valamin mindig megbukott”. Végül azt gondolták, nem is éri meg az egész szenvedés. Most, amikor először hallott erről az új lehetőségről, szinte azonnal azt gondolta, meg sem próbálkoznak vele. Ráadásul most kezd el egy kétéves iskolát, ami után fontos lenne két-három év gyakorlatot szerezni, így a következő pár évben biztos, hogy nem vállalna több gyereket. Nekik gondot okozott az is, hogy a dunaújvárosi OTP-fiókba irányították őket, mondván, csak ott lehet intézni, ami annyira nem volt túl rugalmas.

Hogy mennyire van munkalehetőség, arról a polgármester is beszélt nekünk. Négy jelentősebb vállalkozás van Pusztaszabolcson, ami valamilyen módon megköti az embereket. Egy furnérlapkészítő vállalkozás 100 emberrel, a Stadler vasúti karbantartó bázisa 40-50 emberrel, plusz két mezőgazdasági vállalkozás. Utóbbiak most kezdenek fejlődni. A polgármester szerint nagyon jó minőségű itt a föld, azt mondják, itt a 20-23 aranykorona értékű föld az gyenge.

A munkaképes lakosság 60 százaléka azonban nem Pusztaszabolcson dolgozik, hanem eljárnak Budapestre, Érdre, Százhalombattára (Mol), jelentős Rácalmáson a Hankook-gyár felszívóképessége, Székesfehérváron a MÁV-é.

Budapest --> Pusztaszabolcs

Ebből az ingázásból látszik, hogy akik élnének is a lakásvásárlással, építéssel, nem feltétlenül kezdenének új életet máshol a munkájuk miatt. A polgármester szerint azok, akik esetleg igénylik az új csok valamelyik változatát, szinte biztos, hogy a településen maradnak. Ő inkább azt gondolja, Budapest vagy a megyeszékhely felől lesz inkább Pusztaszabolcs felé költözés, a település árai és a jó közlekedés miatt.

Azt gondolja, hogy a budapesti agglomerációból fognak kiköltözni az olcsóbb, kertvárosias Pusztaszabolcsra azok, akiknek van már egy vagy két gyerekük, bevállalnának egy harmadikat, és látják, hogy 30-40 négyzetméteren nem lehet ennyi gyereket felnevelni. Nem feltétlenül új lakásépítésben, hanem használt lakásban, annak felújításában, kibővítésében gondolkodva.

Az elvándorlás nem annyira jellemző Pusztaszabolcsra, mint a környező kisebb településekre: körülbelül 10 százalékos lehet a népességcsere a polgármester szerint, miközben a lakosságszám nem csökken igazán.

A gyermekszám azonban érezhetően csökkent: az óvodai létszám 250 főről 200-ra fogyatkozott az elmúlt három évben,

két óvodai csoportot kellett megszüntetni. (A településen egyébként az óvoda és általános iskola mellett egy középiskola is működik.)

Ezt a csökkenő óvodai létszámot kompenzálhatja, ha tényleg lesz a polgármester által említett Budapest vagy más közeli nagyobb város felőli beköltözés. 2200 ingatlan van a településen, ennek körülbelül tizede eladó. Minimális új építés van, leginkább felújítás, átalakítás, bővítés a jellemző. A használt lakásoknál volt némi mozgás, miután a szocpolt arra is kiterjesztették.

Puszták népe

Pusztaszabolcs a kiegyezéskor szerveződött valódi községgé, az uradalmi pusztákról beáramló embereknek köszönhetően. Az igazi fellendülést az 1800-as évek végén megépülő vasúti csomópont jelentette: a gőzmozdonyokat körülbelül hatvan kilométerenként kellett frissíteni, az egyik ilyen állomás épült itt meg, és a mai napig fontos vasúti csomópontnak számít. A vasút fellendülése magával húzta Pusztaszabolcsot is, a vasutasok megtelepedése pedig további városiasodást hozott: nyugdíjpénztárt, szociális ellátást, oktatást. Száz év alatt megháromszorozódott a lakosság (de még a rendszerváltás utáni tíz évben is 400-zal nőtt). Emellett az országos szinten is kiemelkedően jó minőségű föld miatt a mezőgazdaság is meghatározó maradt.

Jelenleg 6200 ember él itt, Budapest agglomerációjának határában. És bár azon kívül esik hivatalosan, fekvése miatt mégis egy olyan Fejér megyei településről van szó, ahol érezhetők a főváros társadalmi hatásai: akár moziról, akár nagyobb bevásárlásról, akár munkáról van szó, könnyen választják a vonattal 50, autóval 40 perc alatt elérhető Budapestet. Nyilván ez a közelség mind a családalapításnál, mind a lakásvásárlásnál, építkezésnél szempont lehet. Budapest mellett két megyei jogú város is 30 km-es távolságra van (Székesfehérvár és Dunaújváros).

A vasútállomással szemközti boltban beszéltünk egy nővel, akit furcsamód éppen rosszul érintett az új csok. Egy gyermekük mellé még egyet vállalva az előző szocpolt igényelték meg. A kinézett 7 milliós ház adásvételijét már alá is írták, felvettek ötmilliót, beletettek 450 ezret, és tavaly nyár óta várják, hogy az 1,3 milliót megkapják.

A hitelügyintézőjüktől azonban éppen most kaptak sms-t, hogy az új rendszer miatt kérelmüket február közepéig pihentetik. Bár az új rendszerben valamivel többet kaphatnának, ők mégsem szeretnének újraindítani egy igénylést, ebbe is sok időt, energiát és pénzt fektettek már, inkább szeretnének túl lenni rajta. Harmadik gyereket azonban nem vállalnának. Legalábbis most így látja, és a felajánlott tízmillió sem hozta meg a kedvüket egyelőre.

Ő egyébként Budapesten dolgozott, épp a gyermek miatt költöztek haza, Pusztaszabolcsra. Budapesten ugyanis csak négy órára vették volna vissza, Pusztaszabolcson azonban nyolcórás munkát tud vállalni ugyanannál a bolthálózatnál. Azt mondta, egyelőre nagyon nehéz információhoz jutni, ráadásul rendes bankfiókok sincsenek helyben.

A helyi családsegítő egyik női munkatársa elmondta, hogy ők a párjával nem a településen laknak, csak ott kapott munkát. Gondolkodnak gyermekvállalásban és lakásvásárlásban is, azt nem döntötték még el, hogy hová költöznének a jelenlegi százhalombattai panelből. Persze felmerült Pusztaszabolcs is, hiszen ő ide jár dolgozni, de férje például Budapesten dolgozik, így arról is szó volt már.

Bár a főváros a legkevésbé, hiszen épp az ingatlanárak miatt költöztek annak idején Százhalombattára onnan. Annyit pedig az új csok sem fizet, hogy nagyon komoly önrész nélkül odaköltözhessenek, még a panellakás eladása után sem. Emellett itt Gárdony és Velence is szóba jöhet.

Büntetett előélet

A családsegítő előtt találkoztunk egy férfival, aki a szüleinél él albérletben, és így neveli a négy gyermekét: a legidősebb 13 éves a legkisebb 2,5 éves. A férfi arról beszélt, hogy azonnal megörült az új csok híre hallatán, és bár most nincs munkaviszonya, úgy érzi, megoldható lenne, de sajnos büntetett előéletű, ami tudja, hogy kizáró ok.

Szerinte sokkal jobb lenne, ha egyéni elbírálás döntene a támogatás odaítéléséről, mert ő az elmúlt 15 évben semmi törvénybe ütközőt nem csinált. És hiába lenne nagy lehetőség a négy gyermekének ez a dolog, a fiatalkorában elkövetett dolgai megakadályozzák abban, hogy igénybe vegye a csokot.

Rovatok