Index Vakbarát Hírportál

Életveszélyesnek tartja a Ptk. toldozgatását a kódex kidolgozója

2016. január 12., kedd 08:04 | aznap frissítve

Nyílt levélben tiltakozik az igazságügy-miniszternél az alig két éve hatályba lépett Polgári törvénykönyv tervezett módosítása ellen Vékás Lajos professzor, a kódex kidolgozását vezető kodifikációs bizottság korábbi vezetője, írja a Népszabadság. Az új Ptk.-t közel tíz évig készítették elő. Első verzióját ugyan 2009-ben elfogadták, de nem lépett hatályba. Ezután egy újabb átdolgozás után csak 2014 óta alkalmazzák.

Vékás Lajos  a Jogászvilág.hu-n közzétett levelében a  Ptk. tervbe vett módosítását alapvetően téves jogpolitikai döntésnek tartja. Szerinte ez  azt jelentené, hogy a minisztérium „a rendkívül káros, kapkodó törvényhozási gyakorlatot immár egy magánjogi kódex esetében is alkalmazni kívánja, és megfeledkezik (...) a jogbiztonság követelményéről".  

A professzor szerint a „jogkeresők elbizonytalanítása és a kódex tekintélyének lerombolása elviselhetetlenül nagy ár néhány jogértelmezési bizonytalanság eloszlatására teendő dadogó kísérletért".   

Egyes vélemények szerint ugyanakkor a társasági jogra vonatkozó egyes rendelkezések a kezdetektől fogva vitathatóak, mert nem egyértelműek, és zavarokat okoznak például a cégbírósági bejegyzésnél.   

A professzor egyenesen életveszélyesnek nevezi  a Ptk. teljes zálogjogi fejezetének felülvizsgálatára vonatkozó javaslatot. Szerinte egy elsietett változtatás a devizahitelezés körüli botránysorozathoz hasonló következményekkel fenyegethet.   

Rovatok