Index Vakbarát Hírportál

Már 1500-an aláírták a miskolci gimnázium petícióját

2016. január 12., kedd 08:59

A Népszabadság úgy tudja, hogy egy dunántúli Klik-vezető is támogatásáról biztosította a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanárait. Nyílt levelüket hétfőig már több mint 1500-an írták alá, köztük pedagógusok, tantestületek, civil szervezetek, diákok és szülők.

Ahogy azt mi is megírtuk, a miskolci Herman Ottó Gimnázium tantestülete nyílt levelet írt a kormánynak, miután hiába juttatták el észrevételeiket az oktatás irányítóihoz, semmiféle választ nem kaptak. A gimnázium tanárai szerint már az egész oktatási rendszer van veszélyben, kaotikussá vált minden, miután annyi reformot vezettek be a közoktatásba.

Felsorolják az általuk problémásnak látott ügyeket: a folyamatosan változó alaptanterveket, a kísérleti tankönyveket, amelyekkel valójában a gyerekeken és a pedagógusokon kísérleteznek, a nemzetközi felméréseken rosszul teljesítő diákok ügyét, az érettségi követelmények változását, majd hozzáteszik, hogy van olyan gyerek, aki iskolai pályafutása alatt 6-8 újításhullámot is elszenved, a tanárokkal együtt.

A tanárok azt követelik, hogy a kormány függessze fel a reformokat, amíg társadalmi-szakmai konszenzus nem születik - és ne önmagával azaz a kormány által létrehozott Nemzeti Pedagógus Karral  egyeztessen a közoktatás ügyeiről. 

Ugyanakkor meglepő módon éppen a Nemzeti Pedagógus Kartól kapták az első támogató levelek egyikét, értesült a Népszabadság. Ebben Horváth Péter elnök azt írta, hogy gyakorló pedagógusokként és intézményvezetőkként maguk is látják és tapasztalják, hogy a magyar köznevelés súlyos problémákkal küzd, amelyek azonnali megoldásért kiáltanak. Mint Horváth írta, "az önök által említett minden problémát szóban és írásban is az ágazat vezetőinek többször elmondtuk magunk is".

A lap szerint hat-nyolc tantestület, köztük a miskolci Földes Ferenc Gimnázium is csatlakozott a tiltakozáshoz, de neves művészek, közéleti szereplők, egyetemi tanárok, civil szervezetek (Független Diákparlament, a Magyartanárok Egyesülete, a Hálózat a Tanszabadságért). Sőt, egy dunántúli Klik-vezető levelében szintén a kezdeményezés mellé állt - az ő kilétét az ő védelmében nem árulták el a hermanosok a lapnak.

Rovatok