Index Vakbarát Hírportál

Így telt a taxikalipszis első napja

2016. január 18., hétfő 23:17

Váratlanul tartalmas nap volt a hétfő a fővárosban: taxisblokád, dugó, követelések, üzengetések, tárgyalások, szívás. Ha nem tudta nyomon követni, hogy miért nem tud eljutni A-bó B-be a fővárosban, vagy hogy miért volt csupa sárga minden hírportál nyitóoldala, itt egy kis puska, hogy mi is történt a taxikalipszis első napján.

Miért blokkolnak a taxisok?

Röviden azért, mert tök nagy versenyhátrányt jelent a taxisoknak, hogy nekik nagyon sok és szigorú előírásnak kell megfelelniük, az Uber sofőröknek pedig nem, pedig ugyanazt csinálják. Pontosabban csinálhatták addig, amíg a taxisok ki nem lobbizták a 2015-ös taxisrendeletet, ami szerint az Ubernek is ugyanolyan szabályokkal és ugyanolyan tarifával kellene szállítaniuk,mint a taxiknak, vagyis taxikká kellene válniuk. De nem váltak, az Uberesek ugyanúgy ubereznek, pedig ez elvileg már illegális. Közben az a pletyka járja, hogy az Uber tárgyal a kormánnyal egy olyan szabályozásról, amiben nem kerülnének egy kalap alá a taxisokkal.

A taxisok azt szeretnék, hogy a hatóságok vagy lépjenek föl erélyesebben a vetélytársakkal szemben, vagy lazítsák a taxisokra vonatkozó szabályokat, például a 2013-ban bevezetett fix tarifát, ami amúgy eléggé bejött a taxitársaságoknak. 

Rovatok