Index Vakbarát Hírportál

Mégsem lehet népszavazás az olimpiáról és a Városligetről

2016. január 20., szerda 13:38

Nem kezdhetik el az aláírásgyűjtést a fővárosban sem a 2024-es olimpia megrendezéséről, sem a Városliget fejlesztéséről. A fővárosi választási bizottság hiába hitelesítette a kérdéseket, a Kúria közbeszólt. Karácsony Gergely azt ígéri: újra próbálkozni fognak.

A Kúria megtagadta az olimpiával, valamint a Városligettel kapcsolatos népszavazási kérdések hitelesítését, vagyis megváltoztatta a fővárosi választási bizottság határozatait - tájékoztatta a Kúria szerdán az MTI-t.

A fővárosi választási bizottság december 14-én hitelesítette mindkét helyi népszavazási kérdést. Ezek úgy hangzottak:

A Kúriára mindkét kérdés ellen felülvizsgálati kérelem érkezett, ezt bírálta el most a testület. A döntés ellen nem lehet fellebbezni, tehát eldőlt: nem lehet elkezdeni az aláírásgyűjtést.

Az olimpia megrendezésével kapcsolatban a Kúria azt állapította meg, hogy a Fővárosi Önkormányzat már döntött a pályázaton való részvételről és az erről szóló szándéknyilatkozatát megküldte a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak. A három részből álló pályázati eljárás első szakasza, a jelentkezési dokumentáció benyújtásának határideje 2016. február 17., a népszavazás várható időpontja pedig hónapokkal későbbi. A Kúria szerint

a kérdés azt sugallja, hogy a választópolgárok a pályázat beadásáról nyilváníthatnak véleményt, holott azt a referendum idejére már benyújtják.

A Városligetről szóló kérdést pedig azért utasította el a Kúria, mert szerinte az adott kérdést a 2013. december 24-én hatályba lépett, a Városliget megújításáról és fejlesztéséről szóló törvény szabályozza,

fővárosi szintű népszavazás pedig nem alkalmas törvény hatályon kívül helyezésére.

A népszavazás olyan rendeletmódosítás kikényszerítéséről szólna, amely ellehetetlenítené az Országgyűlés által törvényben meghatározott célt.

Újra próbálkozni fognak Karácsonyék

Szerda délután a Kúria épülete előtt sajtótájékoztatót tartott a két népszavazás két kezdeményezője.

Karácsony Gergely zuglói polgármester, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke az MTI szerint azt mondta: nem tudják, hogy politikai vagy szakmailag hibás döntés született, de nem adják fel a küzdelmet, újra benyújtják a kérdéseket hitelesítésre. Karácsony szerint hibás az az érvelés, hogy törvény rendelkezik a Városliget beépítéséről és a népszavazás felülírná a jogszabályt. A polgármester szerint ez "nettó hazugság", azzal érvelt, hogy a törvény lehetővé teszi ugyan a terület beépítését, de nem tartalmaz olyan elemet, amely alapján feltétlenül múzeumokat kellene felhúzni oda.

Erdélyi Katalin szerint "egyértelmű", hogy a Kúria az olimpiarendezés ügyében "politikai döntést hozott". Azt mondta: a testület egy előre nem látható, jövőbeli eseményre hivatkozott azzal, hogy a három részből álló pályázati eljárás első szakasza, a jelentkezési dokumentáció benyújtásának határideje február 17., a népszavazás várható időpontja pedig hónapokkal későbbi. Szerinte ha olyan kérdést nyújtottak volna be, hogy vonja vissza Budapest a pályázatát, akkor "arra hivatkozva utasították volna el, hogy hiszen még nem is pályázott a főváros".

Rovatok