Index Vakbarát Hírportál

Helyszíni vizsgálatokat tart az Emmi a roma önkormányzatnál

2016. január 25., hétfő 14:23

Az Emmi munkatársai hétfő reggel megkezdték az ORÖ épületében és ingatlanjaiban a Híd a munka világába programmal kapcsolatos helyszíni ellenőrzést, írja a RomNet. A lap úgy tudja, a vizsgálat annak az eljárássorozatnak a része, amelyet az Emberi Erőforrás Minisztériuma indított korábban.

Alig egy hete számoltunk be arról, hogy a Balog Zoltán vezette Emmi közlése szerint újabb tizenkét gyanús esetben zajlik szabálytalansági eljárás a szervezet Híd a munka világába nevű foglalkoztatási programja ellen. Miközben a projekt célja, hogy felzárkóztassa az ország leghátrányosabb területein élő, többségében roma munkavállalókat, egyáltalán, semmilyen formában nem valósult meg. A Farkas Flórián elnöksége alatt zajló projektnél összesen 860 millió forint szabálytalan pénzfelhasználást vizsgálnak. (Röviden: az 5 milliárdos program kifizetését közel két és fél milliárdnál állította le az Emmi, ebből a két és fél milliárdból a projekt koordinátorainak és vezetőinek fizetésére közel 800 milliót költöttek el. Munkához jutott hátrányos helyzetűek száma: nulla.)

A RomNet cikke szerint az Emmi 10 munkatársa érkezett hétfő délelőtt az Országos Roma Önkormányzat Dohány utcai épületébe, az ellenőrök az uniós program dokumentumait vizsgálják, illetve leltárt készítenek a projekt keretében megvásárolt ingatlanokról, eszközökről. Nem minden iratot tudnak azonban megvizsgálni a minisztérium emberei, hiszen azok egy részét a NAV egy korábbi összetett vizsgálat miatt lefoglalta. Azokról a papírokról nem is beszélve, amit Pongó Ignác, az ORÖ pénzügyi bizottságának elnöke szerint Farkas embereinek számító egykori hivatalvezető Dobóvári Ildikó, gazdasági vezető Bence Gáborné megsemmisítettek. Utóbbiak annak idején pedig arról beszéltek, a szekrényeiket feltörték, "ki tudja onnan miket vittek el?".

A lap úgy tudja, a székházban tartott ellenőrzés után a minisztérium emberei megnézik a Híd a munka világába projekt keretében 224 millióért megvásárolt Gellérthegy utcai központi irodát, székházat, hogy ellenőrizzék az elszámolt 30 milliós felújítást, a milliókért vásárolt szerverközpontot, bútorokat. Emlékeztetőül: egy éve tart a botrány, az irodában csomagolásából ki nem bontott bútorok mellett nulla munka zajlott azóta. Az Emmi most a projekt végelszámolásának ellenőrzését tartja.

A lap szerint a székház után a projekt keretében megvásárolt vidéki irodákat is felkeresik. A Magyar Nemzet hónapokkal ezelőtt járta körbe azokat, és állapította meg, hogy semmilyen munka azokban nem folyik a mai napig. Ennek ellenére a program keretében megalapított foglalkoztatási szövetkezet munkatársai lassan egy éve veszik fel az igazgatósági tanács tagjai esetében a félmilliós fizetéseket. Állítólag ezt is vizsgálni fogja az Emmi.

Rovatok