Index Vakbarát Hírportál

Valamit kezdeni kéne az ügyeletes gyógyszertárakkal

2016. február 3., szerda 06:57

Legkorábban 2017-től lehet érdemi változás a patikai ügyeletekben, mert az biztos, hogy költségvetési forrásokra lesz szüksége a rendszernek - írja a Magyar Idők szerdai száma a Hálózati Gyógyszertárak Szövetségénektől kapott információkra hivatkozva.

A HGYSZ szerint a patikáknak jelenleg évente 1,8-2 milliárd forintjába kerül a patikáknak az éjszakai és hétvégi nyitvatartás - de közben még mindig csaknem félmillió ember él olyan helyen, ahol nincs elérhető ügyeletes gyógyszertár. Emiatt tavaly már az alapvető jogok állampolgári biztosa is elodázhatatlannak tartotta a patikai ügyeletek rendbetételét, és a mindmáig hiányzó törvényi szintű szabályzás megalkotását.

Az átalakítás a szervezet számításai szerint legalább 132 millió, legfeljebb egymilliárd forintba fog kerülni - attól függően, hogy az EMMI mennyi patikát kötelez ügyeletre, illetve készenlétre a jövőben. Az igény alapja az az ombudsmani állásfoglalás, miszerint a gyógyszertárak közfeladatot látnak el, ezért az államnak kellene biztosítani az ehhez szükséges pénzügyi fedezetet. 

Rovatok